TÜRKİYE’NİN YÜZYILI BAŞLIYOR!

2023 seçimleri Türk siyasi hayatında bir milattır. Çünkü 14 - 28 Mayısta yapılan seçimler seçimden ziyade bir referandumdur.

2023 seçimlerinde iki grup vardı. Bir tanesi Cumhur İttifakı bir diğeri ise, Millet ittifakı.

Cumhur ittifakı mevcut cumhurbaşkanlığı sisteminin devamından yana,  Millet ittifakı ise her ne kadar cumhur ittifakının kanun ve mevzuatları çerçevesinde veya o sistem doğrultusunda seçime girseler bile söylemleri veya getirmek istedikleri geçmişte yaşadığımız 45 günlük hükümetler, otellerde kurulan hükümetler gibi eski parlementer sisteme geçiş sistemiydi yani 2023 seçimlerinde iki sistem referandumu oldu.

Bu referandumda Cumhur ittifakı %49,5, Millet ittifakı ise %44.5 oy aldı. Böylelikle Cumhur ittifakı aslında çoğunluğu sağladı. Cumhur ittifakı 323 milletvekilini alırken, Millet ittifakı ise 269 milletvekili  alabildi.

Saadet parti, Gelecek parti, Refah Parti, Demokratik Parti kendi amblemleri ile değil. Cumhuriyet Halk Partisi'nin şemsiyesi altında seçime girdi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin oyları yaklaşık yüzde 25 civarında bir oy aldı.

28 Mayıs'taki 2. tur seçimlerinde ise, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN bu partilerle  millete verdiği güvenle  %52,18 oy alırken, Millet ittifak adayı Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU  %48 oy aldı.

Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adeta tekrardan güven tazeledi.

 AK Parti 2001'de kuruldu.2002 seçimlerinde iktidar oldu. 21 yıldır iktidar olan Ak Parti aksine yıpranmamış milletin teveccühünü kazanmıştır. Özellikle halkın Recep Tayyip Erdoğan'a güveni ve yaparsa Ak Parti yapar düşüncesi Cumhur İttifakının oylarını artırmıştır. Öte yandan Millet İttifakı ortaya proje koymamış, 6'lı masa PKK'yı yanına alarak kah solcu, kah sağcı görünümü altında tam bir güvensizlik abidesi olmuştur.

Bu seçimde ilk olarak AK Parti'de küçük bir erime var. Ak Parti'de erime olmasına rağmen milletimizin Ak Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan güveni ile devam etti. CHP'nin kaybına gelince oyu 23 ile 25 arasında söyleniyordu. 5 partili bir blokla girmesine rağmen %25'lik bir oy aldı. CHP'nin kaybının sebepleri şunlar: Birincisi millet Kemal KILIÇDAROĞLU'nun söylemlerinin elle tutulur bir yanı olmadığı için inanmadı. iyi Parti'ye gelince iyi Parti milliyetçi muhafazakar diye MHP'den kopan siyasi bir parti. İlk başlarda iyi çıkış ve iyi bir duruş gösterdi. Meral hanım sonra dedi ki: ‘HDP'nin  olduğu masada biz olamayız, biz kumar masasında olamayız, biz Kemal KILIÇDAROĞLU'nu Cumhurbaşkanı adayı yapma masasında olamayız, bize kumpas kurdular, bizi sıkıştırdılar, bizim boynumuza bindiler, bize çeşitli sıkıntılar yaşattılar, biz böyle bir yerde olamayız dedi.' ama aynı Meral hanım 3 gün sonra aynı masaya geri döndü. İyi Parti'nin kaybediş sebebi de budur.

Bu seçimin sürprizi olan parti Yeniden Refah partisidir. Yeniden Refah partisi duruşundan taviz vermeden ilkeler bazında Cumhur ittifakına iltihak etti

​AK Parti'de: Bu ülkeler bizim ortak ilkelerimizdir. Bu çizgi bizim ortak çizgimizdir'' dedi. Çizgilerini birleştirdiler ve büyük bir sıçrama yaptılar.

*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

Yazarın Diğer Yazıları