SICAK HAVALARDA NASIL BESLENMELİ ?

Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyacı tabi ki de sudur, kilo başı 30-35 ml olmalıdır. Terlemiyorum ben diyorsanız bile hava sıcaklığı ve nem sebebiyle; nefes alıp verirken, derinizden,  idrar ve dışkınızdan normalden fazla su kaybedersiniz. Yeterli sıvı almazsanız elektrolit kaybı nedeniyle tansiyon dengesizliği, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluğa neden olur. Su içmekte zorlanıyorsanız içine aroma verecek; meyve dilimleri, limon, nane, çubuk tarçın, karanfil vb ekleyin.
Şahane ülkemde mevsimler; o mevsim neye ihtiyacımız varsa ona göre meyve ve sebze veriyor. Sulu meyveleri, yaz sebzelerini ve kuruyemişleri yeterince tüketin ki, hem güneşin zararlı ışınlarından daha az zarar görün hem vücudunuza vitamin- mineral desteğini yeterince vermiş olun. Akdeniz diyeti buna en güzel örnek zaten. Zeytinyağlı sebze yemekleri, meyve, salata, tam tahıl ve balık en iyi seçimdir bu diyet tipinde. İlave olarak terlemeye bağlı sıvı elektrolit kaybını azaltmak amacıyla yoğurt, kefir, ayran, cacık ve yoğurtlu salatalar ve peynir güzel seçenekler olacaktır.
 Tatlı olarak; kan şekerini hızlı yükseltip hızlı düşüren yağlı, şekerli tatlılar yerine en masum tatlı olan dondurma tercih edilmeli. Dondurmalardan da paketlilerde; yoğun şeker, fruktoz şurubu ve bazı koruyucular olabiliyor. Meyveleri dondurup, süt veya süzme yoğurtla blenderize edip biraz bal ilavesiyle sağlıklı ve nefis tercihler yapmak yine en sağlıklısı olur.
Akşam yemek davetleri, özel geceler yaz aylarında  daha çok artıyor ama yine de yemekler çok geç saatlere kalmamalı. Yatmadan 2.5-3 saat önce her türlü yeme işlemi kesilmeli.
Sıcak aylarda hiç yenmemesi gereken, sindirimi zor besinler ise; kızartmalar, kremalı gıdalar, mayonez ve hamur tatlıları denebilir.
 

 
*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

*YAZILARIN TÜM SORUMLULUĞU YAZARLARA AİTTİR

Yazarın Diğer Yazıları