2024 yılında gayrimenkul satanlar dikkat

 2024 yılında gayrimenkul satanlar dikkat

Ekl. Tarihi:

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Türkiye genelinde 2024 yılında toplamda 3 milyon 65 bin 872 adet gayrimenkul satışı gerçekleşti. Gayrimenkullerin 5 yıl içinde elden çıkarılması halinde elde edilen kazanç gelir vergisine tabi olabiliyor“ dedi.

Türkiye genelinde 2024 yılında toplamda 3 milyon 65 bin 872 adet gayrimenkul satışı gerçekleşti. Gayrimenkullerin 5 yıl içinde elden çıkarılması halinde elde edilen kazanç gelir vergisine tabi olabiliyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin (konut, arsa, vb.) iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarması halinde, elde edilen kazanç gelir vergisine tabidir. Değer artışı kazancının, 2024 takvim yılı için 87 bin TL'si (2025 takvim yılı için istisna tutarı 120 bin TL) gelir vergisinden istisnadır. Satışın yapıldığı yıl için belirlenen istisna tutarının altında kalan gelirler için yıllık beyanname verilmeyecektir. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde ise yıllık beyanname verilecek ve istisna tutarı beyan edilen gelirden düşülebilecektir. İktisap tarihi olarak, gayrimenkulün tapuya tescil edildiği tarih esas alınır. Miras yoluyla iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendirilmez” dedi. 

 

Fiilen Kullanıma Başlama Tarihi Önemli
Gayrimenkulün tapuya tescil tarihinden önce sahibinin fiilen kullanımına bırakıldığı bazı özel hallere de değinen Özelmacıklı "İktisap tarihi olarak tapuya tescil tarihi yerine fiilen kullanıma bırakılma tarihinin kabul edilmesi gerekir. Gayrimenkullerin fiilen kullanımı; tahsis belgesi, teslim tutanakları, su, elektrik, telefon, doğalgaz faturaları vb. belgelerle tevsik edilebilir” dedi. 

 

Hesaplamada Maliyetler Düşülüyor
Özelmacıklı, "Gayrimenkullerin elden çıkarılması karşılığından elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedellerinin, elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların, indirilmesi suretiyle değer artışı kazancı tespit ediliyor. Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumunca belirlenen Yurt İçi - Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) artış oranında artırılarak tespit edilir. Endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının yüzde 10 veya üzerinde olması gerekir” dedi. 

 

Tarlasına Ev Yapanların Durumu
  Kendi tarlası üzerine yapılan gayrimenkulün tarla ile satılması durumunda oluşacak değer artışı kazancına da değinen Özelmacıklı, "Gayrimenkulün tarla ile birlikte satılması durumunda, değer artış kazancı doğabilir. Tarlanın edinim tarihi esas alınarak, satıştan doğan kazançlar için 5 yıllık süre dikkate alınır. Eğer taşınmaz edinim tarihinden itibaren 5 yıl içinde satılırsa, değer artış kazancı vergisine tabi olur. Maliyet bedeli hesaplanırken tarlanın alım bedeli ve inşaat maliyetleri dikkate alınır. Elde edilen gelir, beyan edilmesi gereken sınırı aşarsa gelir vergisi doğar” dedi. 

2 Nisan Son Tarih
Özelmacıklı, "2024 takvim yılında elde edilen değer artışı kazançlarına ilişkin olarak verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, 2025 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit olmak üzere ödenmesi gerekiyor. Bu sene için 31 Mart – 1 Nisan tarihlerinin resmi tatile rastlaması nedeniyle, birinci taksiti, damga vergisi ile birlikte 2 Nisan 2025 tarihine kadar, ikinci taksitin ise 31 Temmuz 2025 tarihine kadar, ödenmesi gerekiyor. Gelir Vergisi Beyannameleri ise 1 Mart – 2 Nisan 2025 tarihleri arasında intvrg.gib.gov.tr/hazirbeyan adresinden verilebilir” dedi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Reklam

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”

UNESCO listesindeki Cacabey Medresesi için dev restorasyon!

Eklenme Tarihi:

- Güncelleme Tarihi:

UNESCO listesindeki Cacabey Medresesi için dev restorasyon!
Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kırşehir’deki ecdat yadigarı eserleri restore ederek kentin turizmine katkıda bulunuyor.

Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki Kırşehir'de, camiden türbeye, medreseden imarete ve köprülere kadar 25 vakıf eseri bulunuyor.

 

Bu eserlerin 24'ünün farklı tarih ve zamanlarda bakım, onarım ve restorasyonları gerçekleştirildi.

Diğer eser Karakurt Kaplıcası'nın ise projesi tamamlandı, restorasyonu için yatırım programına alınması bekleniyor.Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Kırşehir'de son 5 yılda, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Cacabey Medresesi (Konya, Sivas, Erzurum ve Kayseri'deki bazı medreselerle "Anadolu Selçuklu Medreseleri" olarak UNESCO listesinde yer alıyor) başta olmak üzere vakıf eserlerinin bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları için yaklaşık 68 milyon lira harcandı.

 

 

 

Kayseri Vakıflar Bölge Müdürü Murat Seçilir, Kırşehir'de bulunan 25 eser hakkında bilgi verdi.

Seçilir, bu eserlerden 4'ünün Selçuklu dönemine ait Kesikköprü Kervansarayı, Melikgazi Türbesi, Alaaddin Camisi ve Cacabey Medresesi olduğunu söyledi.

Cacabey Medresesi'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde olduğunu vurgulayan Seçilir, "Medresemizi 2019 yılında restorasyona almış, 2023'te ise tamamlamıştık şu an hem ziyarete hem de ibadete açık durumdadır. Kırşehir'deki en gözde eserlerden birisidir. Ahi Evran Zaviyesi de içinde camisi ve türbesi bir arada bulunan diğer bir yapıdır. Burası da geçici UNESCO listesindeki bir eserimizdir. Diğer taraftan önemli eserlerimize Aşıkpaşa Türbesi ile Lale Camisi de eklenebilir." diye konuştu.

Seçilir, medeniyetin en önemli parçası olan vakıf eserlerine onarım ve restorasyon çalışmaları ile sahip çıkmaya çalıştıklarını kaydetti.

 

 

 

"Aşıkpaşa Türbemizi restorasyonla elden geçirmeyi hedefliyoruz"

Kentte tekrar elden geçirilebilecek, yeniden projelendirilmesini düşündükleri ve çalışma başlatacakları bazı eserler olduğunu dile getiren Seçilir, şunları kaydetti:

"Aşıkpaşa Türbemizi yeniden projelendirip, restorasyonla elden geçirmeyi hedefliyoruz. İçinde İmaret Camisi ve Süleyman Türkmani Hazretleri'nin türbesi olan bir yerimiz. Burada projeyle ibadet alanını genişleteceğiz. Oradaki mevcut türbeyi ve eski camiyi restore etmek istiyoruz. Şehir merkezine çok yakın olan Karakurt Kaplıcamız bulunuyor ve orasıyla ilgili projemiz var. Yatırıma ve turizme açabilecek bir yapı. Aynı zamanda eski mevcut kaplıca hamamlarımızı ayağa kaldıracak restorasyon işlerini yapmayı hedefliyoruz."

Cacabey Medresesi, Ahi Evran Zaviyesi ve Aşıkpaşa Türbesi gibi eserlere ilginin her geçen gün arttığına dikkati çeken Seçilir, "Vakıf eserleri, kentin kültür ve turizm hayatına çok daha fazla etki etmektedir. İnsanlarımızın merakı ile buralar, ilimize turizm anlamında katkı sağlayacağını düşündüğümüz yapılardır." diye konuştu.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”