Anasayfa GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ

KTO Başkanı Selçuk Öztürk’den saatlik çalışma modeline değerlendirme!

21 Ekim 2024 Pazartesi 15:29

 Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, kısaca Ne Eğitimde Ne de İstihdamda Olan Gençler (NEET) olarak tanımlanan 15-24 yaş arasındaki işsiz ve eğitimde aktif olmayan genç sayısının endişe verici seviyelere ulaştığını belirtti.

Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin genç nüfusundaki işsizlik krizinin, çözüm bekleyen en acil sorunlardan biri haline geldiğini, NEET kategorisindeki gençlerin hem ekonomik hem de sosyal yapının sürdürülebilirliği için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, Kalkınma Odaklı Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (KOSAM) bu kritik soruna sunduğu saatlik çalışma modeli ile gençlere ve işverenlere umut vaat ettiğini vurguladı.

KOSAM tarafından hazırlanan "Testi Kırılmadan NEET'lere Ne Yapılmalı? Saatlik Çalışma Çözüm Mü?" raporunu değerlendiren Öztürk, şunları kaydetti:

"Gelişmekte olan ülkelerde, NEET kategorisindeki genç sayısı giderek artmakta, bu durum, küresel ekonomik sorunlar arasında önemli yer tutmaktadır. İlgili sorunlara çözüm bulunması, ülkelerin refahı açısından kritik önem taşımaktadır. KOSAM, ne eğitim öğretimde ne de istihdamda olan gençlerle ilgili yapılmış olan uluslararası çalışmalar ve uygulamaları inceleyerek, küresel ve ulusal çapta değerlendirmelerle NEET sorununa dair çeşitli çözüm önerilerini paylaştı. Raporumuzda, Türkiye ve dünya genelindeki NEET kapsamına giren gençlere dair veriler ele alındı. Ülkemizin, ilgili politikaları kendi koşullarına göre uyarlaması, daha fazla çaba göstermesi, düzenlemelerin NEET gençlerinin farklı ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanması ve veri odaklı desteklenmesi gerektiğinin üzerinde durulmaktadır."

Türkiye'de NEET gençlerinin artışı ele alınarak saatlik çalışma modeli önerisi getirdiklerini ifade eden Başkan Öztürk, şöyle devam etti:

"Bu esnek çalışma biçimi, gençlerin işgücüne entegrasyonunu hızlandırırken, işverenlere de esneklik sunmaktadır. Ayrıca, NEET gençlerin, sertifikalı mesleki eğitimler ile desteklenmeleri gerekmektedir. Esnek çalışma modellerinin tercih edilmesi dikkate alındığında, akort veya parça başı ücret bazlı çalışma gibi alternatif çözümler de ciddi önem taşımaktadır. Gençler, her konuda kısa zamanlı odaklanma çağında yaşadıkları için uzun süreli işlerden ziyade saatlik veya parça bazlı işlere yönelmektedir. Aslında bu durum, NEET gençler için yeni fırsatlar sunmaktadır. Raporumuz, saatlik/parça bazlı çalışma modelini önceleyen, gençlerin işgücü dinamikleri ve yaşam tarzlarının değişimiyle birlikte esnek çalışma modellerine olan talebi de incelemektedir. Bu modelin etkinliği için, bağımsız çalışan haklarını düzenleyen bir yasal çerçeve, uygun sigorta sistemleri ve şeffaf vergilendirme gerekmektedir. Sonuçta ne eğitim öğretimde ne de istihdamda olan gençler için, kapsamlı planlama ve yasal düzenlemeler içeren saatlik çalışma modeli, farklı ve yenilikçi bir çözüm olarak öne çıkmaktadır."


Kaynak AA

ABD’nin İsrail’e İran’a saldırılarını yumuşatmasını istedi iddeası!

İsrail Lübnan’a saldırmaya devam ediyor! 10 kişi öldü

Yenidoğan çetesi soruşturmasında 18 aylık kronolojisi!

Konya’da işçileri taşıyan traktör römorku devrildi! 5 kişi yaralandı!

Konya’da “OSB’lerde İkiz Dönüşüm! Konya’dan başlayıp tüm Türkiye’ye yayılacak

FETÖ’de gündem, elebaşının gömülmesi ve vasiyet dedikoduları

Konya’da yardım çağrısına giden polisi bıçakla yaralayan zanlı tutuklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ’FETÖ’nün sonu onursuz bir ölüm olmuştur’

Konyalı şehit Muhsin Kiremitci’nin babasından gençlere “Tarihi iyi bilin“ uyarısı!

Başkan Altay’dan gençlere müjde! Tam 40 bin TL yatırılacak!

’’Konya Kitap Günleri’’ tüm coşkusuyla devam ediyor!

Necmettin Erbakan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden Önemli Başarı

Konya’da trafik kavgası cinayetle bitti!

Kocaeli’de doğalgaz patladı! 7 kişi yaralandı

İzmir’de rüşvet operasyonu! 32 kişi yakalandı

Devlet Bahçeli: FETÖ’nün Türkiye’de gömüleceği bir toprak yoktur

Konya’da trafikte tartıştığı kişiyi öldürdü! Ona yardım eden 8 kişi adliyede!

Malatya kent merkezine 32 bin konut ve iş yeri projesi!

Konya’da ayakkabı fuarında 30 milyonluk ihracat anlaşması!

Türkiye’den Firari FETÖ’lere iade talebi!

Arap Birliği Gazze için acil toplanıyor!

Gümrük muhafaza ekiplerinden üç ayrı uyuşturucu operasyonu!

DİĞER HABERLER