Anasayfa GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ

İlan Verecekler Dikkat! Mevzuata uymayanlara 158 bin 460 liraya kadar para cezası uygulanacak

21 Ağustos 2024 Çarşamba 11:40

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlakta doğrulanmış ilan sisteminin devreye alınmasıyla Bakanlık olarak sıkı denetimler gerçekleştireceklerini belirterek, mevzuata aykırı hareket edenlere 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanacağını bildirdi.Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik değişikliğiyle piyasanın güvenilirlik içinde işlemesini sağlamak, tüketici haklarını korumak ve taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığın önüne geçmek amacıyla ilan platformlarında emlakçılara "doğrulama yükümlülüğü" getirdi.

Düzenleme kapsamında Bakanlıkça kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül'de devreye alınacak ve yılbaşından itibaren zorunlu olarak emlak ticaretinde uygulanacak.

Uygulamayla platformlardaki emlak ilanları, taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci hısımları veya eşi tarafından sistem üzerinden yetkilendirilen işletmelerce verilebilecek.

Ticaret Bakanı Bolat da AA muhabirine, düzenlemenin detaylarına ilişkin bilgi verdi.

Yetkilendirmenin e-Devlet üzerinde oluşturulan ekrandan gerçekleştirileceğini belirten Bolat, Bakanlıktan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmayan emlakçıların ilan girişi yapamayacağını söyledi.

Bolat, "Düzenlemeyle ilan kirliliğinin, tüketici mağduriyetlerinin, yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinin önlenmesini, sahte, aldatıcı ilanların ve bunların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Uygulamaya geçişin hem vatandaşlar hem de sektör paydaşları için kademeli şekilde gerçekleşeceğini vurgulayan Bolat, "EİDS'nin devreye alınması sonrasında ilanlar Bakanlığımızca sıkı şekilde takip edilecek, mevzuata aykırı hareket edenler hakkında her bir aykırılık için 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek." diye konuştu.

"Sisteme entegre olmaksızın verilen tüm ilanları denetleyeceğiz"

Bolat, uygulama kapsamında elektronik ortamda yayımlanan tüm emlak ilanlarının sisteme dahil olması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Sosyal medya platformlarının yaygınlaşmasıyla ilanların farklı mecralardan da yayımlanmasına müsaade etmeyeceğiz. Sisteme entegre olmaksızın verilen tüm ilanları sıkı şekilde denetleyeceğiz ve doğrulama yapılmadan verilen ilanların yayından kaldırılmasını sağlayıp bunlarla ilgili gerekli idari yaptırımları uygulayacağız."

Düzenlemede aynı taşınmaz için birden fazla emlakçının yetkilendirilebilmesi ve ilanlarda ada parsel bilgilerine yer verilmesi gibi konularda sektörde fikir ayrılıklarının bulunduğunu gözlemlediklerine işaret eden Bolat, şu değerlendirmede bulundu:

"Bakanlık olarak tüm talepleri titizlikle değerlendiriyoruz ve vatandaşlarımız için en ideal sistemi oluşturmak için çalışıyoruz. Şu an için taşınmaz sahibinin birden fazla emlakçıya ilan yetkisi vermesi mümkün. Diğer taraftan yönetmelik gereği emlak işletmeleri, ilanlarında adres bilgisi hariç olmak üzere il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerine yer vermek zorunda. Bu zorunluluğun EİDS'nin uygulamaya alınması ile getirilmiş bir yükümlülük olmadığı belirtmek isterim. Bu sistemle de aynı durum devam ediyor. Bakanlık olarak bundan sonra da sektördeki tüm paydaşların görüşlerini göz önünde bulundurarak sistemi geliştirmeye devam edeceğiz."


Kaynak AA

Konya Büyükşehir “Baba-Kız Oyun Kampı“Düzenledi

Tunceli’de 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından sahte işlemlere karşı uyarı

Konya’da otomobil köprülü üst geçitten düştü!

Ayşenur Ezgi Eygi ölümü göze alarak Filistinlilere destek vermiş

Konya Büyükşehir Belediyesi personel alımı yapacak! Başvuru şartları ve gerekli belgeler belli oldu.

Patlamanın meydana geldiği fabrikada yaralanan çalışanlar yaşadıklarını anlattı

Ata tohumundan üretilen tescilli Cırgalan biberi yurt dışına da gönderiliyor

Konya’da 2 yaşındaki bebek ölü bulundu

İsrail’in Gazze’ye saldırıları 345 gündür devam ediyor

Çocuklar “Gezici Kütüphane“ sayesinde unutulmaya yüz tutan sokak oyunlarıyla tanışıyor

Binlerce deniz kaplumbağası denizle buluştu

Makarna fabrikasında patlama! 30 kişi yaralandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan pankartla yardım isteyen kız çocuğu İstanbul’da ameliyat oldu

İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi son yolculuğuna uğurlandı

İsrail ordusunun Gazze’ye düzenlediği saldırılarda son 10 günde 321 Filistinli öldü

Konya’da Haçlı Seferleri Savaşı’nın kalıntıları gün yüzüne çıkarılacak

Konyaspor, transfer dönemini 18 yeni isimle tamamladı

Galatasaray tutkunu çift yeni doğan bebeklerine “Icardi“ adını koydu

Narin Güran soruşturmasında tutuklu amca Salim Güran’ın yeniden ifadesi alındı

Ayşenur Ezgi Eygi’nin cenazesi bugün toprağa verilecek

Bakan Memişoğlu Konya’da! Gençlere bu konuda dikkat çekti

DİĞER HABERLER