Türk güreşinin acı günü

  Türk güreşinin acı günü

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Dünya ve Olimpiyat şampiyonu eski milli güreşçi Mustafa Dağıstanlı, 91 yaşında hayatını kaybetti.

Olimpiyat şampiyonu eski milli güreşçi Mustafa Dağıstanlı, 91 yaşında hayatını kaybetti.


Türkiye Güreş Federasyonundan yapılan açıklamada, "Olimpiyat ve dünya şampiyonu, eski milletvekili Mustafa Dağıstanlı 91 yaşında vefat etti. Uzun zamandır hastalıkla mücadele eden Mustafa Dağıstanlı 1956 ve 1960 yıllarında olmak üzere 2 kez olimpiyat şampiyonluğu yaşarken; 1954, 1957 ve 1959 yıllarında olmak üzere 3 kez dünya güreşinin zirvesinde yer almıştır. Dağıstanlı, 1973-1980 yılları arasında Adalet Partisi Samsun Milletvekili olarak TBMM'de görev yapmıştır. Merhuma Allah'tan rahmet, kederli ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz." ifadelerine yer verildi.


MUSTAFA DAĞISTANLI KİMDİR?

 

Doğumu ve Ailesi


11 Nisan 1931'de Samsun'un, Çarşamba İlçesine bağlı (şimdiki Ayvacık) Söğütpınar köyünde dünyaya geldi. Ailesi Avar Türklerinden olup Dağıstan göçmenidir. Dedesi Şeyh Şamil'in ordusunda savaşmıştır. Şeyh Şamil birkaç yüz kişi kalıncaya dek savaşıp teslim olduktan sonra dedesi de birkaç arkadaşıyla Samsun'a yerleşti. Babasını yedi yaşındayken kaybetti. Altı kardeşlerdir.


Güreş Kariyeri


Güreşe küçük yaşta karakucakla, minder güreşine ise 18 yaşında deniz askerliği sırasında başladı. 1951'de 57 kiloda güreştiği Nasuh Akar'ı yenerek Türkiye şampiyonu oldu. Milli mayoyu ilk kez 1953'de giydi. 1954'de Tokyo'da yapılan Dünya Güreş Şampiyonasında serbest stilde, 1955'te Barselona'da düzenlenen Akdeniz oyunları'nda  grekoromen stilde birincilik aldı. 1956'da  Melbourne Olimpiyat Oyunları şampiyonu oldu. Altmış iki kiloya geçtikten sonra 1957'de İstanbul'da ve 1959'da Tahran'da Dünya şampiyonluklarını kazandı. Bu arada 1958'de Sofya'da hiç yenilgi almadan dünya ikincisi oldu. 1960'ta Roma Olimpiyat Oyunları'nda altın madalyayı, ardından aynı yıl Burgaz'da Balkan şampiyonluğunu kazandı ve güreşi bıraktı.


Kendine has en iyi güreş teknikleri; Yerden kaldırıp ters sarma, Dana bağı dalış pozisyonuna girerken uygulamak olan Dağıstanlı, Türkiye'de yaptığı 320 güreşten 319'unu, uluslararası karşılaşmalarda yaptığı 73 güreşten de 70'ini kazandı. Serbest stilde hiç yenilgi almayan ve hiç tuş olmayan Dağıstanlı, güreştiği dönemde dünyanın en iyi güreşçilerinden biri olarak kabul edildi.


Sonraki Yaşamı


Güreşi bıraktıktan sonra antrenörlük yaptı ve  Türkiye Güreş Federasyonda  görev aldı. 1973-1980 yılları arası 15. ve 16. dönem Adalet Partisi Samsun Milletvekili olarak TBMM'de görev yaptı.Evli ve 7 çocuk babasıdır. Ankara'da ikamet etmektedir. Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibidir. 


Başarıları

  • 1954 yılı Tokyo Japonya da Serbest stil 57 Kg da Dünya 1.
  • 1955 yılı Barselona İspanya da Greko-Romen stil 57 Kg da Akdeniz Oyunları 1.
  • 1956 yılı İstanbul da Serbest Stil 62 Kg da Dünya kupası 1.
  • 1956 yılı  Melbourne Olimpiyatlarında Serbest stil 57 Kg da 1. 
  • 1957 yılı  İstanbul da Serbest stil 62 Kg da Dünya 1.
  • 1959 yılı Tahran, İran da Serbest stil 62 Kg da Dünya 1.
  • 1960 yılı Burgaz'da Serbest stil 62 Kg da Balkan 1.
  • 1960 yılı Roma Olimpiyatlarında Serbest Stil 62 Kg da 1.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”