Konyalı vekilden bir garip teklif: ’’Kanal İstanbul Yerine Kanal Konya’’

 Konyalı vekilden bir garip teklif:  ’’Kanal İstanbul Yerine Kanal Konya’’

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Konya Ovası Projesi hakkında TBMM’de konuştu.

 KOP'un Kanal İstanbul Projesinin üçte biri fiyatına yapılabileceğini aktardı.

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TBMM'de görüşülen Tarım ve Orman Bakanlığı Bütçesi'nde Gelecek Saadet Grubu adına söz aldı ve yapımı yılan hikâyesine dönen KOP'a ilişkin konuştu.


"KONYA OVASI ÇÖLLEŞİYOR”


Konya Ovası'nın hızla çölleştiğini ve yeraltı sularının çekildiğini ifade eden Hasan Ekici, su olmadığı için kırsaldan kente göçün artığını ifade etti. Ekici, "Gıda güvenliği ve tarım politikaları artık tüm dünyada ulusal güvenlik meselesi olmuştur. Gıda, uluslararası ilişkilerde stratejik bir unsur haline gelmiştir. Diğer yandan artan küresel ısınmaya bağlı olarak dünyayı ve tarımı tehdit eden kuraklık riski ülkemizi ve özellikle Konya Ovası'nı da ciddi olarak tehdit etmektedir.  Konya Ovası Türkiye'nin en az yağış alan bölgelerinden biridir. Konya Ovası kuraklığa bağlı olarak hızla çölleşmektedir. Yeraltı suları yerin derinliklerine doğru çekilmektedir. Beyşehir gölü, Tuzgölü, Seydişehir Suğla gölü, Meke gölü ve irili ufaklı birçok gölümüz ya tamamen kurumuş ya da hızla kurumaktadır. Karapınar'da artan obruklar yakın gelecekte maalesef Konya şehir merkezinde de görülmeye başlayacaktır. İrili ufaklı yüzlerce obruk oluşmuştur. Ovada su olmadığı için kırsaldan şehre göç de artmaktadır” dedi.


"AVŞAR BARAJININ SUYU KONYA OVASINA AKTARILAMADI”


Yine KOP Projesi'nin bir diğer ayağı olan ve yapımına 2012 yılında başlanan Afşar Hadimi Tüneli'nin de yıllardır tamamlanamadığını kaydeden Ekici, "Afşar Barajında 2019 yılında gövde inşaatı tamamlandıktan yaklaşık 2 yıl sonra su tutulmaya başlandı. Suyun geç tutulması nedeniyle Afşar Barajının betonlarında çözülme ve çürümeler olduğunu 2021 yılında yerinde inceleyerek şahit olmuştuk. Gelecek Partisi Konya İl Başkanlığı olarak Avşar Barajı'nın durumunu kamuoyuna taşımamızın ardından 2021 yılında barajda göstermelik olarak su tutulmaya başlanmıştı.  Ancak Konya Ovası susuzluktan kururken, çiftçilerimiz zor günler yaşarken plansızlık, ihmaller ve liyakatsizlik nedeniyle Afşar Barajı'nın suyu bir türlü Konya Ovası'na akıtılamadı.  Çünkü Afşar Barajı'nda toplanan suyu Eğiste Barajı'na taşıyacak 18 km'lik Hadimi Tüneli de yıllardır bitirilemedi. Tünelin bitmemesi Afşar Barajı'nın kaderine terkedilmesine sebep oldu.  Konya Ovası için önem taşıyan bir su tünelinin iktidar tarafından 11 yıldır hizmete açılamaması Hadim ve Taşkentliler kadar ovada su bekleyen çiftçilerimizi de derinden yaralamaktadır” şeklinde konuştu.


"KANAL İSTANBUL YERİNE KANAL KONYA”
Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlık görevinden ayrılmasının ardından Konya Ovası'nın iktidar tarafından kaderine terk edildiğini ifade eden Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, KOP'un Türkiye'ye kazandırılması halinde ovada hem su sorununun çözüleceğini hem de üretimin artacağını belirtti. İktidar tarafından tepkilere rağmen ısrarla yapılmak istenen Kanal İstanbul Projesi'nin maliyetinin üçte birine Konya Ovası Projesi'nin tamamlanacağını söyleyen Ekici, iktidar mensuplarına çağrıda bulundu. Ekici, "Sınırlı bütçe kaynaklarımızı Kanal İstanbul gibi rant projelerine değil geleceğin stratejik alanları olan gıdaya, tarıma, çiftçimize ve suya ayıralım. Yani 85 milyonun ortak geleceğine ayıralım” diyen Ekici, "Gelin! Kanal İstanbul projesine derhal son verelim. Kanal İstanbul projesine ayrılan bütçeyi Konya Ovası Projesine ve ülkemizin diğer sulama projelerine kullanalım. Bütçemizi çevre havzalardaki Fırat'ın, Kızılırmak'ın ve diğer nehirlerin suyunu iç Anadolu havzasına taşımak için kullanalım. Çünkü geldiğimizi nokta itibariyle Konya Ovasının kurtulması için bu bir zorunluluktur. Artan kuraklıkla birlikte tarımda kendi kendimize yeterliliğimizi artırmak ve gıda güvenliğimizi sağlamak için Konya Ovası Projesini biran önce tamamlayalım. Milletimizin kaynaklarını yine milletimiz için kullanalım” ifadelerini kullandı.
 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”