Selçuk Üniversitesi Öğrencisinden Astım Hastaları İçin Dev Buluş

 Selçuk Üniversitesi Öğrencisinden Astım Hastaları İçin Dev Buluş

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı lisans öğrencisi Mustafa Yurdakul'un geliştirdiği cihaz, ortamda bulunan havayı sensörler aracılığıyla analiz ederek, risk durumunda sesli ve görsel olarak uyarıda bulunuyor.
 

SÜ'den yapılan yazılı açıklamada, görüşlerine yer verilen Yurdakul, astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının (KOAH), solunum yollarında duyarlılığın artmasına bağlı olarak solunum güçlüğü, öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetlere yol açan kronik hastalıklar olduğunu hatırlattı.

Bu tip hastalıklarda toz, duman, koku, polen gibi faktörlerin ataklara neden olduğunu ifade eden Yurdakul, astım ve KOAH hastaları için mobil tabanlı uyarı sistemi geliştirmeye karar verdiğini anlattı.

Geliştirdiği cihazın 160 gram ağırlığıyla taşınabilir olma özelliğine sahip olduğunu aktaran Yurdakul, şunları kaydetti:

"Projemizde astım ve KOAH tetikleyicileri arasında yer alan karbonmonoksit, partiküler madde, ozon gazı, nem ve sıcaklık değerlerinin ayrı ayrı değerlendirilip yorumlanabilmesi ve bireylerin hastalıklarını kendilerinin yönetebilmesi amaçlanmıştır. Cihazımız, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği eşik değerlere göre sesli ve görsel uyarıda bulunmaktadır. Cihaza entegre edilen sensörler aracılığıyla belirli sürelerde otomatik olarak ölçüm yapılabilmektedir. Ölçülen sensör değerleri bluetooth veya wifi modülü üzerinden kaydedilerek, uyarı bilgileri mobil cihaza gönderilmektedir. Ölçülen değerler konum ve zaman bilgisi ile kaydedilerek mobil uygulama ile takip edilebilmektedir."

Yurdakul, cihazı, diğer ölçüm cihazlarına göre oldukça uygun bütçeyle tasarladıklarını kaydetti.

- "Proje, TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında Bölge birincisi oldu"

Proje Danışmanı SÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şakir Taşdemir ise projenin geliştirilebilmesi için SÜ Bilimsel Araştırma Projelerinden (BAP) destek aldıklarını ifade etti.

Projenin elektronik ve yazılım kısmından oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Taşdemir, "Projemiz, Konya'da yapılan TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarında bölge birincisi olmuştur. Daha sonra projemize, TÜBİTAK 1512 Genç Girişimci Programı'na başvurmak amacıyla akıllı bir sistem ilave ettik. Bu programda da ön aşamayı geçtik. Cihazımız, daha akıllı olarak hem bireysel hem de kamuya açık alanlar olmak üzere farklı ortamlarda kullanılabilecektir." ifadelerini sullandı.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”