Nazım Hikmet kimdir? Eserleri nelerdir?

 Nazım Hikmet kimdir? Eserleri nelerdir?

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 tarihinde Selanik’te dünyaya geldi. Babası Hikmet Bey, Selanik’teki Hariciye Nezareti’nde görev yapmıştır. Nazım Hikmet’in dedesi Nazım Paşa ise Osmanlı Devleti’ne bağlı çeşitli yerlerde valilik yapmıştır.
1912 yılında Mekteb-i Sultani‘ye kaydoldu. Denizciler için yazdığı bir şiiri, Bahriye Nazırı Cemal Paşa dinleyince çok etkilendi ve Bahriye Mektebi'ne gitmesini istedi. 1915 yılında Bahriye Mektebi‘ne başladı ve buradan 1918 yılında mezun oldu. Bahriye Mektebi'ni tamamladıktan sonra Hamidiye Gemisi'nde görev yapmaya başladı. Kısa bir süre sonra ise ordudan ayrıldı.
 

Milli Mücadele döneminde Anadolu'ya geçen Nazım Hikmet, bir süre Bolu'da öğretmenlik yaptı. Daha sonra ise Rusya'ya giderek Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi'nde sosyoloji ve ekonomi üzerine eğitim aldı.

Türkiye'ye döndükten sonra "Aydınlık” dergisinde yazmaya başladı. Buradaki yazılarından dolayı hakkında 15 yıl hapis istendi. Bunun üzerine tekrardan Rusya'ya gitmek zorunda kaldı. 1928 yılında çıkan Af Kanunu'ndan yararlanarak Türkiye'ye döndü. Fakat 1938 yılında yine yazılarından ötürü mahkemelik oldu ve 28 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 12 sene hapis yattıktan sonra çıkan aftan yararlanarak özgürlüğüne kavuştu.

1950 yılında Sovyetler Birliği'ne gitti. Ertesi yıl Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Türk vatandaşlığından çıkarılması üzerine Polonya vatandaşlığına geçti ve Borzecki soyadını aldı. Nazım Hikmet, 3 Haziran 1963 tarihinde hayatını kaybetti. 2009 yılında yeniden Türk vatandaşlığına alındı.


Nazım Hikmet'in edebi kişiliği

 

Nazım Hikmet şiirlerinde ağırlıklı olarak toplumsal konulara değinmiştir. Şiirlerini başlarda hece vezniyle yazarken daha sonra serbest nazımla yazmaya başlamıştır. Bu yönleriyle ardından gelen pek çok şairi de etkilemiştir.


Nazım Hikmet'in eserleri


Şiir 


Güneşi İçenlerin Türküsü
Benerci Kendini Niçin Öldürdü
Kurtuluş Savaşı Destanı
Memleketimden İnsan Manzaraları
Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı
Kuvayi Milliye
835 Satır
Varan 3
1+1=1
Sesini Kaybeden Şehir
Gece Gelen Telgraf


Roman


Kan Konuşmaz
Yeşil Elmalar
Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim
Yaşamak Hakkı
Öteki Defterler


Oyun


Bir Ölü Evi
Yusuf ile Menofis
YolcuFerhad ile Şirin
Kafatası
Unutulan Adam
Sabahat
İstasyon
İnek
Bu Bir Rüyadır
Evler Yıkılınca
Demokles'in Kılıcı
Kadınların İsyanı
Kör Padişah
Allah Rahatlık Versin


Senaryoları


Balıkçı Güzeli
Kıskanç
Karım Beni Aldatırsa
Cici Berber
Düğün Gecesi
Güneşe Doğru
Tosun Paşa
Kahveci Güzel
Kızılırmak Karakoyun

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”