KOP'un Hadimi Tüneli'nde 7. Kilometreye Geçildi

 KOP'un Hadimi Tüneli'nde 7. Kilometreye Geçildi

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

​Konya Ovası Projesi'nin (KOP) ikinci tüneli olan Hadimi Tüneli'nde 7'nci kilometre geçildiği bildirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk sulama projesi olma özelliği taşıyan, aynı zamanda GAP'tan sonraki en büyük sulama projesi olan KOP için çalışmalar sürüyor.
Bu kapsamda inşası devam eden tesislerden, KOP'un ikinci tüneli olma özelliği taşıyan 18 kilometrelik Hadimi Tüneli, Afşar Barajı'nda depolanacak suları Bağbaşı Barajı'na aktaracak. Su, Mavi Tünel vasıtasıyla Konya'ya ulaşacak.
- Tünelin iki ucunda eş zamanlı çalışma
7 gün 24 saat çalışma esasıyla inşası devam eden Hadimi Tüneli'nde iki uçta eş zamanlı çalışma yürütülüyor. Bağbaşı Barajı tarafından tünel delme makinesiyle, Afşar Barajı tarafından da klasik "del patlat" yöntemiyle ilerleme sağlanıyor.
18 bin 136 metrelik tünelin 11 bin 505 kilometresini açacak tünel delme makinesi şu ana kadar 2 bin 637 metre ilerleme kaydetti. Tünelin Afşar Barajı tarafında del patlat yöntemiyle açılan diğer ucunda 4 bin 392 metre ilerleme sağlandı. Tünelin toplamda 7 bin 29 metrelik kısmı tamamlandı.
- "Mavi Tünel ovaya can kattı, sıra Hadimi Tüneli'nde"
DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, konuya ilişkin açıklamasında, KOP'un bölge insanı için önemli olduğunu, DSİ'nin de bunun bilincinde özveriyle çalıştığını belirtti.
Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel'den gelen suların Konya Ovası'na can kattığını dile getiren Yıldız, "Söz konusu tesislerden bugüne kadar sulamaya 620 milyon metreküp, içme suyuna 197 milyon metreküp olmak üzere 817 milyon metreküp su verildi." ifadelerini kullandı. 
Sıradaki hedeflerinin Konya'ya aktarılan su miktarını artırmak olduğunu ifade eden Genel Müdür Yıldız, şunları kaydetti:
"Bozkır Barajı geçtiğimiz aylarda su tutmaya başladı ve sular yükseliyor. Afşar Barajı tamamlandı. Bu barajlarda depolanan sular da Konya'ya ulaşacak. Mavi Tünel ovaya can kattı, sıra Hadimi Tüneli'nde. Mesai arkadaşlarım özveriyle çalışıyor. Elimizden geldiği kadar kısa sürede Hadimi Tüneli'ni tamamlamak ve hizmete almak istiyoruz. Böyle büyük projelerin hayata geçirilebilmesi için desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli'ye şükranlarımı sunuyorum."
KOP kapsamında inşa edilen Bağbaşı Barajı ve 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel, Yukarı Göksu Havzası'nın sularını ilk kez 2015'te  Konya Kapalı Havzasına ulaştırdı. İnşası devam eden diğer tesislerin de devreye girmesiyle yıllık 414 milyon metreküp suyu Konya'ya ulaştırmak hedefleniyor.
 
 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”