Konya Şeker, Üreticinin Avansını Bayram Öncesinde Ödeyecek

 Konya Şeker, Üreticinin Avansını Bayram Öncesinde Ödeyecek

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Konya Şeker, üreticisinin maddi kaygılar nedeniyle bayramları buruk geçirmemesi için geleneksel hale getirdiği bayram avansını bu Ramazan Bayramı'nın da öncesinde dağıtacak. 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, açıklamalarda bulundu.


Konya Şeker, üreticisinin maddi kaygılar nedeniyle bayramları buruk geçirmemesi için geleneksel hale getirdiği bayram avansını bu Ramazan Bayramı'nın da öncesinde dağıtacak.

Konya Şeker açıklamasına göre, bayram avansları 11 Mayıs 2021 Salı günü üreticilerin hesaplarına yatırılacak.

Açıklamada verilen bilgilere göre, tam kapanmaya rağmen tarımsal üretimin aksamaması için çiftçilerin muaf tutulduğu ve tarladaki işlerin yoğun olduğu bir dönemde yapılacak bu nakdi ödeme hem bölge çiftçisi için hem de bölge ekonomisi için büyük önem arz ediyor.

Ürün bedeli ödemelerinin yanı sıra periyodik aralıklarla gerçekleştirdiği avans ödemeleriyle de piyasaya sıcak paranın girmesini sağlayan Konya Şeker, bölge ekonomisinin hareketlenmesine ve ticaretin canlanmasına da vesile oluyor.


"Konya Şeker'in iyi günde kötü günde üreticiye desteği hiç bitmeyecek"

Konya Şeker'den yapılan açıklama üzerine kısa bir değerlendirme yapan 25. ve 26. Dönem AK Parti Karaman Milletvekili ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, salgının sosyal hayat ve ekonomiyi, eğitimi, ticareti bir yıldan uzun süredir olumsuz etkilemesine rağmen tarım sektörünün ve Türk çiftçisinin bu zor dönemde işini eksiksiz yaptığını ve pazar tezgahlarının, market reyonlarının, mutfaklardaki tencerenin boş kalmasına müsaade etmediğini kaydetti.

Finans ve bilişim sektörlerinden sonra salgın yılında tarım sektörünün üretimini yüzde 4,8 artırdığını ve üretime yönelik sektörler içinde ülke ekonomisine Türk çiftçisinin lokomotiflik yaptığını belirten Konuk, şunları kaydetti:

"Bir yıldan uzun bir süredir devam eden ve ne kadar süreceği ne zaman biteceği konusunda kesin bir öngörüde bulunulamayan salgında aşı, ilaç, sağlık ekipmanları, hastane kadar önemli bir temel ihtiyaç kalemi gıda maddeleridir ve ekilen biçilen tarlalarıdır. Bütün ihtiyaçlar, telefondu, arabaydı, gömlekti, tencereydi, bütün lüzumlu veya konfor arttırıcı akla gelen tüm ihtiyaçlar ertelenebilir, tatildi, arkadaşlarla sohbetler rahat günlere bırakılabilir.

İki temel ihtiyaç ertelenemez, sonraya bırakılamaz; biri sağlık malzemeleri ve tedavi edici önleyici ilaçlar bir diğeri besin ihtiyacı, yani meyve sebze, her tür gıda maddesi. Bu zor süreçte tedbirler listesinin ilk üç sırası hastalık, açlık ve güvenliktir. Allah'a şükür bu zor geçen süreçte Türk çiftçisi milletine karşı mahcup olmadı. Bir önceki yıl ürettiğinden fazlasını üretti. Bu belirsiz süreçte hem kurum olarak bizim hem de siyasetin temel görevi işleyen ve aksamayan gıda üretim ve tedarik zincirinin yine aksamadan çalışmasını sağlamaktır. Bu çerçevede Türkiye gıda tedarik zincirinin aksamaması, salgın ile birlikte gıda sıkıntısı da yaşanmaması için nasıl adalet sistemi işlesin diye avukatlar, ligler devam etsin diye sporcular öncelikli olarak aşı programına dahil edildiyse, çiftçiden başlayarak gıda işletmelerinde ve dağıtım zincirinde çalışan herkesi bir an önce aşı programına dahil etmelidir. Bu talep bir iltimas talebi değil, salgının işletilmesi zaruri olan, aksadığında telafisi imkansız sonuçlar doğuracak gıda tedarik zincirinin bozulmaması için önlem talebidir."

Türk çiftçisi ve onun kurumu olarak işlerini yaptıklarını belirten Konuk, virüse çare bulamayacaklarını ama devletin bu işleyen sistemin muhafazası için tedbir alabileceğini hem de kendileri ve ilgili kurumların bu süreçte çiftçinin yükünü hafifletebileceğini kaydetti.

Konuk, "Toplum sağlığı için tam kapanma ile girdiğimiz bu bayramda Konya Şeker üreticiye destek kapılarını, açık tuttu. Sabır ve özen ile bu salgın da elbet bitecek, Konya Şeker'in iyi günde kötü günde üreticiye desteği hiç bitmeyecek." ifadelerini kullandı.


 "Üreticinin de bayramları kaygıdan uzak karşılamaya hakkı var"
Konuk, tüm dünyayı etkileyen salgının bir yıldan fazla bir süredir bütün dünyada ekonomileri ve ticareti yavaşlattığını ifade ederek, belirsizliklerin arttığını kaydetti.

15-16 ayı bulan bu sürecin gıdada kendi kendine yeterliliğin ulusal güvenlik ve toplumsal huzur açısından hayati önemde olduğunu ispatladığını aktaran Konuk, şunları kaydetti:

"Tarımsal üretimin önemine dair Konya Şeker olarak bizim kurumsal duruşumuz konjonktürden bağımsızdır, hesabi değil hasbidir. Bizim ısrarla ve tavizsiz savunduğumuz husus üretim ve daha çok üretimdir. Bu iddiamızın kaynağı bereketli topraklarımız, dayanağı ise kabiliyet ve becerisine güvendiğimiz çiftçilerimizdir. Bu ülkenin toprakları ve o toprakları alın teriyle ıslatan çiftçi ülkemizin gıda güvenliğini eksiksiz sağlayabileceği gibi ülkemizin eline dünya milletleriyle yarışında gıda ihracatı gibi güvenilir, sağlam ve her zaman iş yapacak bir kozu da sağlayabilecek yetkinliktedir.

Bunun için gereken tek şey üreticinin üretirken tarlada desteksiz kalmamasıdır. Biz kurum olarak bu sene de her sene yaptığımızı yapıyor, zaman anormal olsa da kendi geleneksel duruşumuzu sergiliyoruz. Salgındı, zorluktu bakmıyor, üreticimizi bayramda parasız, tarlada yalnız bırakmıyoruz. Şartlar ne olursa olsun çiftçi kuruluşu Konya Şeker üreticiyi desteksiz bırakmaz. Önümüz Ramazan Bayramı, bu topraklardaki herkes gibi üreticinin de bayramları kaygıdan, hele hele maddi kaygılardan uzak karşılamaya hakkı var.

Bu ülkenin en muteber insanları olan üreticilerin maddi imkânsızlıklar nedeniyle bayramlarını buruk geçirmeleri gibi bir endişeye kapılmasına Konya Şeker müsaade etmez, bugüne kadar da etmedi, bundan sonra da etmeyecektir. Konya Şeker için üreticilerimizin yüzündeki tebessüm ile onların evlatlarının yaşadığı bayram coşkusu ve üreticilerimizin hanelerinde bayramların bayram gibi geçmesi her türlü ticari başarıdan daha kıymetlidir. On binlerin yüzündeki gülümseme, on binlerce hanedeki huzur her şeyden değerlidir."

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”