Konya Ovası'nda Tehlike Çanları Çalıyor

 Konya Ovası'nda Tehlike Çanları Çalıyor

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Konya Ovası'nda yetersiz yağışlar nedeniyle çiftçiler tarlalarını sulama başladı fakat yanlış sulama yöntemlerinin yarardan çok zararı bulunuyor.

Konya'da çiftçiler yağışların azlığı nedeniyle tarlalarını sulamaya başladı. Üreticinin mağdur olmamak için başvurduğu sulama yöntemlerinin ilkel olması ovanın daha hızlı kuraklaşmasına neden oluyor. 

Konya Ovası'nın iklimine uygun olmayan bitkilerin ekilmesi sulama ihtiyacını artırarak obrukların oluşmasında etkili oluyor. İklim tipine uygun bitkilerin yetiştirilmesi halinde üreticinin emeklerinin karşılığını alamaması ve devlet desteğinin tam olmaması nedeniyle bu ürünler bölge üretici tarafından yetiştirilmek istenmiyor. Yerli buğday yerine yurtdışından ithal edilen buğdayın tercih edilmesi üreticiyi yeni arayışlara itiyor.Bölgeye uygun olan buğday ekiminden üreticinin alamadığı ödeneği iklim tipine uygun olmayan mısır, ayçiçeği vb. ürünlerden alabilmesi su ihtiyacı fazla olan ürün yetiştirmeye yöneltiyor. 



Suya ihtiyacın fazla olduğu ürünler ve yanlış sulama yöntemleri Konya Ovası'nın çölleşmesini hızlandırıyor. Yanlış sulama yöntemlerinden birisi olan vahşi sulama nedeniyle toprak ve ürün verimliliği giderek düşüyor. Salma sulama yönteminin kullanılması hem su hem de toprak israfına neden oluyor. Toprağı yüzeyinde bulunan verimli katman suyun hızıyla birlikte gidiyor. Vahşi sulama, toprağın taban suyunu artırarak bitkinin boğulmasına neden oluyor. Kök sürekli suyun içerisinde kalması nedeniyle çürüyor ve verim giderek azalıyor. 



Konya Ovasın'da yıllardır beklenen yağışın alınamaması vahşi sulama yönteminden vazgeçilmesini bir zorunluluk haline getirmektedir. Bu yöntemin kullanılması milli ekonomimize vurulan bir darbedir. 

Sonuç olarak çiftçinin bölgeye uygun ürünlerden beklediği desteği bulamamasıyla birlikte su ihtiyacı fazla olan ürünlere yönelmesinini önü açılıyor. Bununla birlikte yanlış sulama yöntemleri su sorununun bir zincirin halkaları gibi büyümesine neden oluyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”