Konya’nın meşhur tatlısı tescillendi!

 Konya’nın meşhur tatlısı tescillendi!

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Konya'nın Ahırlı ilçesi'nin meşhur tatlısı köpük helvası lezzetini bir kez daha  kanıtladı. Köpük helvası, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı tarafından, "Coğrafi İşaret Belgesi” almaya hak kazandı.

Ahırlı'da Güleryüz ve Tugay aileleri tarafından uzun yıllardır üretimi yapılan Köpük Helvası ile ilgili patent alma çalışmaları olumlu bir şekilde sonuçlandı. Köpük Helvası artık Ahırlı'ya ait bir lezzet oldu.

Geçmişi çok uzun yıllara dayanmasına rağmen tanıtımı bir türlü yapılamayan Köpük Helvası adını ilk kez 1997 yılında düzenlenen "Ahırlı Bartlı Yaylası ve Köpük Helvası” şenliklerinde duyurmuştu. Torosların eteğinde Ahırlı ve çevresinde çok önemli bir yeri bulunan Bartlı Yaylası'nda Ahırlı Belediye Başkanlığı, Ahırlı ve Yöresi Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Derneği ve Ahırlı sevdalısı hayırsever vatandaşların katkıları ile her yıl geleneksel olarak Köpük Helva Yayla Şenlikleri düzenleniyor.

 

Köpük Helvası nasıl yapılır?

 

Çöven bitkisinin kökünün küçük parçalara ayrılmasından (keser, bıçak vs yardımı ile) sonra, küçük parçalara ayrılan bu kökler, önce su ile iyice temizlenmektedir. Temizlenen çöven kökleri, usulüne uygun bir şekilde kaynatılmaktadır. (Köklerin kaynatılması 2-3 saatlik bir süreyi kapsamaktadır.) Kaynatılmış kökler soğuduktan sonra daha sonra kullanılmak üzere tülbentlerle süzülerek, bidonlara doldurulur. Helva yapımına başlanılmadan önce, daha önceden kaynatılıp süzülmüş olan yeterli aranda çöven suyu çırpılmak üzere alınır. Özel imal edilmiş olan çırpma makinesinde (mikser) kıvamına gelinceye kadar çırpılmaya bırakılır.

Çöven mikserde çırpılırken özel olarak imal edilmiş olan ocakta yöresel tabiri ile dığan denilen derince bir kazan içerisinde toz şeker belirli orandaki su ile kaynatılmaya başlanır.
Şeker kaynatılıp, kıvamını aldıktan sonra belirli bir süre şeker şurubu soğumaya bırakılır. Şeker şurubu yeterli soğukluğa erişince mikserde tamamen köpük haline gelmiş olan çöğen suyu varilden alınarak, şeker şurubunun bulunduğu dığana (derin kazan) parça parça aktarılır. Köpük şeker şurubuna aktarılırken, kendine özgü tahta küreği ile helva kıvamını alıncaya kadar köpük ve şeker şurubu birbiri ile çırpılır. Helva kıvamını bulduktan sonra tekrar soğumaya bırakılır ve dığandan alınarak kaplara konulur.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”