Tarihi Obruk Hanı turizme kazandırılacak

 Tarihi Obruk Hanı turizme kazandırılacak

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Konya'daki doğa harikası "Kızören Obruğu"nun yakınında bulunan 800 yıllık Obruk Hanı'nın, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının yüzde 40'ı tamamlandı - Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca: - "Bu yıl içerisinde restorasyon çalışmalarını tamamlayarak bölgeyi, kültür turizminin önemli bir destinasyonu haline getirmeyi hedefliyoruz"

   Konya'da, restorasyon ve çevre düzenlemelerinin yüzde 40'ı tamamlanan 800 yıllık Obruk Hanı'nın, turizmin önemli bir destinasyonu olması bekleniyor. 

İçinde su bulunan, 180 metre genişliği ve 145 metre derinliğiyle görenleri etkileyen doğa harikası "Kızören Obruğu" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla "Kesin Korunacak Hassas Alan" ilan edildi.

Adını bu doğa harikasından alan 800 yıllık Obruk Hanı'nda yapılan restorasyon ve çevre düzenlemeleri de Karatay Belediyesi tarafından Cumhurbaşkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Konya Valiliğinin desteğiyle devam ediyor.

- "Selçuklu döneminin en güzel hanlarından"

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin hem köklü bir geçmişe hem de harika bir doğal güzelliğe sahip olduğunu belirtti.

Kapadokya yolu üzerindeki hanın, o bölgeye giden turistlerin rotasında olduğunu vurgulayan Kılca, "Kapadokya'ya giden turistler Obruk Hanı'na uğramadan geçmiyor. Ancak han, turizm programları için uygun değildi. Selçuklu döneminin en güzel han örneklerinden bir tanesi olan Obruk Hanı ve hemen yanı başında bulunan Kızören Obruğu'na sahip çıkıyoruz." dedi.

Bölgede kapsamlı bir restorasyon çalışması başlattıklarını vurgulayan Kılca, "Şu anda yüzde 40 seviyelerine ulaştık. Bu yıl içerisinde restorasyon çalışmalarını tamamlayarak, bölgeyi, kültür turizminin önemli bir destinasyonu haline getirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Oturum alanı 2 bin 500 metrekare olan han ile obruğun bulunduğu alanda yaklaşık bir yıl sürecek çalışmaların, gelecek yıl ocak ayında tamamlanması planlanıyor.

- Obruk Hanı'nın tarihi ve konumu

Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan tarihi Sultanhanı'nın da yer aldığı İpek Yolu güzergahındaki Obruk Hanı, Konya kent merkezine 75 kilometre uzaklıkta, Konya-Aksaray kara yolunun 4 kilometre kuzeyinde bulunuyor.

Yaptıranı ve mimarı bilinmeyen Obruk Hanı, tarihçiler tarafından 13'üncü yüzyıl Anadolu Selçuklu eseri olarak nitelendiriliyor. 

Selçuklu kervansaraylarının karakteristik özelliği olan, kervanların 9 saatte alacağı 30-40 kilometrelik menzile uygun konumlandırılan Obruk Hanı, adını yanı başındaki Kızören Obruğu'ndan alıyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”