Orhan Kemal kimdir? Eserleri nelerdir?

 Orhan Kemal kimdir? Eserleri nelerdir?

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Orhan Kemal'in tam adı Mehmet Raşit Öğütçü'dür. Orhan Kemal aynı zamanda bir dönem de futbol ile ilgilenmiştir.
Orhan Kemal Kimdir?

Orhan Kemal Türk edebiyat romancısı ve aynı zamanda oyun yazarlığı yapmış bir kişidir. Türk edebiyatında hikaye ve oyun alanında eserlerini ortaya koymuştur. Orhan Kemal aynı zamanda eski futbolculardandır. Daha çok yaşamını edebiyata ayırmış ve bu alanda eserler ortaya koymuştur. Orhan Kemal'in takma adı ise Golcü Raşit, Bacaksız Orhan'dır. Orhan Kemal Maksim Gorki adlı kişiden etkilenerek eserlerini ortaya koymuş bir romancıdır.

Orhan Kemal Hayatı

Orhan Kemal 1914 yılında Adana şehrinde doğmuştur. Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğan Orhan Kemal çocukluğu da burada geçmiştir. Orhan Kemal'in babası da Çanakkale'de savaşmış olan Abdülkadir Kemal Bey'dir. Annesi de Azime Hanım'dır. Orhan Kemal çocukluğunun büyük bir kısmı Adana'da geçmiştir. 1. dünya savaşının başlaması ile birlikte Adana Fransızlar tarafından ele geçirilmesi ile ailesi ile birlikte Niğde'ye taşınmıştır. Daha sonra Orhan Kemal buradan da Konya'ya taşınmıştır.

Orhan Kemal Konya'da bulunurken Delibaş isyanını da yakından tanıklık etmiştir. Babası Kuvay-ı Milliye birliklerine katılmış ve vatan savunmasında en ön saflarda yer almıştır. Orhan Kemal'in babası bu isyan bastırıldıktan sonra TBMM'de Kastamonu'dan aday gösterilerek milletvekili de olmuştur. 1938 yılında askerliği için Niğde'ye gitmiştir. Burada Nazım Hikmet kitaplarını okumaktan dolayı 5 yıl hapis cezası almıştır.

Orhan Kemal Eserleri

- Grev
- Arka Sokak
- Ekmek Kavgası
- Sarhoşlar
- Çamaşırcının Kızı
- Kardeş Payı
- Babil Kulesi
- Murtaza
- Bereketli Topraklar Üzerinde
- El Kızı
- Cemile
- Vukuat Var
- 72. Koğuş
- Kötü Yol


Orhan Kemal Edebi Kişiliği

Toplumcu gerçekçilik ile eserlerini ortaya koymuştur. Edebiyata ilk olarak şiir ile başlamıştır. Daha sonra Nazım Hikmet'in kitaplarını okuduktan sonra Nazım Hikmet'ten etkilenmiş ve eserlerini buna yönelik otaya koymuştur. Orhan Kemal Türk edebiyatında işçi sınıfına yönelik eserlerini de ortaya koymuştur. Yazmış olduğu ilk eser olan Babaevi romanı çocukluk anılarının geçmiş olduğu anılarını yazmıştır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”