Mevsimsel gripte bağışıklığı güçlendirmenin püf noktaları

 Mevsimsel gripte bağışıklığı güçlendirmenin püf noktaları

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Güvenilir Ürün Platformu Danışma Kurulu Başkanı Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, mevsimsel gripten korunmak ve bağışıklığı güçlü tutmak için çocukların günde en az 10 damla, yetişkinlerin ise günde en az 20 damla Anadolu propolisi kullanmasının önerildiğini bildirdi.

Güvenilir Ürün Platformu'ndan yapılan açıklamaya göre, uzmanlar, mevsimsel gripte yüksek antioksidan ve antiviral etkilere sahip olan Anadolu propolisini öneriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Güvenilir Ürün Platformu Danışma Kurulu Başkanı Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, mevsimsel gribe yakalanmamak veya gribi daha kolay atlatmak için bağışıklık sistemini her daim güçlü tutmak gerektiğini aktardı.

Özellikle C, D, E ve B grubu vitaminleri, çinko, magnezyum ve kalsiyum mineralleri açısından zengin besinleri tüketmeye özen gösterilmesi gerektiğine işaret eden Samancı, "Hastalık zamanında vücuttaki hücre atıkları, yani serbest radikallerin sayısında artış gözlenir. Bundan dolayı antioksidanlardan zengin yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı mor meyveler ve arı ürünleri de hem çocukların hem de yetişkinlerin beslenmesinde mutlaka yer almalıdır. Yapılan bilimsel çalışmalarda, özellikle Anadolu coğrafyasından elde edilen arı ürünlerinin insan vücudundaki biyolojik aktivitesinin diğer bölgelerden elde edilen arı ürünlerine kıyasla 3 kat daha yüksek olduğu tespit edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Samancı, 2012 yılında Hodeidah Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, propolis kullanımının çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarına etkisinin araştırıldığını anımsattı. Çalışmaya üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı konulan 41 çocuğun katıldığını bildiren Samancı, şunları kaydetti:

"Katılımcılardan toplam 17 boğaz kültürü örneği alınmıştır. 17 örnekten 9'unda Streptococcus pyogenes bakterisi, 2'sinde Haemophilus influenzae bakterisi ve 6'sında da Candida albicans bakterisi olduğu tanımlanmıştır. Çalışmada hastalara propolis verilmiştir. Bu sayede antimikrobiyal etki arttırılmış ve çocukların 2-5 günlük bir sürede iyileştiği tespit edilmiştir. Ayrıca, propolisin antimikrobiyal özelliği ile S. pyogenes, H. influenzae ve C. albicans'ın gelişmesini önlediği ortaya konulmuştur.

Çalışmanın sonucunda propolisin çocuklarda bakteri ve kandida türlerinin neden olduğu boğaz enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı aynı zamanda etkili bir antimikrobiyal ajan olduğu tespit edilmiştir. Bu verilerden yola çıkarak mevsimsel gripten korunmak ve bağışıklığı güçlü tutmak için çocukların günde en az 10 damla, yetişkinlerin ise günde en az 20 damla Anadolu propolisi kullanması önerilir."

- "Gribin belirtilerine yönelik olarak, beslenme planlaması yapılmalı, vitamin, mineral ve antioksidan desteğine başvurulmalı"

Doç. Dr. Engin Celep, mevsimsel gripte bağışıklığı güçlendirmenin püf noktalarına ilişkin bilgi verdi.

Mevsimsel grip hastalığının belirtileri arasında ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığının bulunduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Konuşma, öksürme ve hapşırma esnasında etrafa yayılan damlacıklarla, hasta olmuş kişi veya kişinin kullandığı eşyalara temasla bulaşabilir. Gribin belirtilerine yönelik olarak, beslenme planlaması yapılmalı, vitamin, mineral ve antioksidan desteğine başvurulmalıdır. Özellikle D, C vitamini ve çinko minerali grip tedavisine destek olarak beslenme planına eklenmelidir. Bunun yanında, doğada bilinen en güçlü antioksidan olan Anadolu propolisini de yetişkinlerin her gün en az 20 damla, çocukların ise her gün en az 10 damla tüketmesi tavsiye edilmektedir. Hastalık ve halsizlik durumlarında ise bu miktarın 4 katına kadar arttırılması önerilmektedir."

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”