KONYA ZİRAAT ODALARINDAN ORTAK DEKLARASYON

 KONYA ZİRAAT ODALARINDAN ORTAK DEKLARASYON

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

KONYA ZİRAAT ODALARINDAN ORTAK DEKLARASYON

Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu 27.08.2021 Tarihinde Konya Ziraat Odasında başlayan Ayçiçeği fiyatları hakkında değerlendirme yapmak üzere toplandı. Ülkemizin bitkisel ham yağ ve yem sanayisinin önemli ihtiyacı olan ayçiçeği ürün hasadı olan ülkemiz üretiminin %30'unu karşılayan Konya bölgemizde başlamıştır. Ancak fiyatlarda ki belirsizlik, değerli üreticilerimizi tedirgin etmektedir. Girdi fiyatlarında ki artış gübrede son bir yılda %125 ile %150, mazotta %35, tohumda %40 enerji maliyetlerinde %35-40 fark meydana gelmiştir. Konya bölgesinde ayçiçeği, sulu tarım ile yetiştirildiği için en az 5-6 su ile yetiştirilmektedir. Bu yıl kuraklık olmasından dolayı verimlerde düşüş meydana gelmiştir. Bazı bölgelerimizde kuyularda suların çekilmesi ve bsk kanallarından su verilememesi nedeniyle hasat yapılamayan yağlık ayçiçeği tarlalarımız bulunmaktadır. Genel olarak maliyet artışımız ise %40 oranlarını bulmuştur. Bu maliyet artışları ile birlikte hükümetimizden gübre, tohum ve prim desteklerinin bu şartlar göz önüne alınarak tekrar revize edilmesi, ayçiçeği alım fiyatlarının 6TL/kg oluşması çiftçilerimizde önümüzde ki yıl tekrar ayçiçeği ekimini cazip hale geleceği Ziraat Odalarımız tarafından öngörülmüştür.



Çiftçimizin ayçiçeği fiyatlarında ki beklentisi karşılanmaması durumunda ise, üreticimiz önümüzde ki yıl daha çok su tüketecek, ürünlerin ekilişine yönelecek ve ekim alanı azalan ayçiçeği ile birlikte gelecek sezon, ülkemizin bitkisel ham madde açığı artacaktır. Bu ekilişlere rağmen ülkemizde %30'a varan ayçiçeği açığımız bulunmaktadır.

Geçmiş yıllarda hasat dönemlerinde üreticimizi kollamak adına uygulanan gümrük vergilerinin bu yılda geç kalmadan uygulanmasını Ziraat Odaları olarak hükümetimizden talep ediyoruz.



Toplantıya Katılan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, Merkez Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, Cihanbeyli Ziraat Odası Başkanı Veysel Akbulut, Kadınhanı Ziraat Odası Başkanı Arafa Soydan, Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Ali Küçükharmancı ve Çumra Ziraat Odası Başkanı Yardımcısı Yaşar Dur imza ile deklarasyon yayımladılar.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”