KONYA HOBİ BAHÇELERİ SERÜVENİ

 KONYA HOBİ BAHÇELERİ SERÜVENİ

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

KONYA HOBİ BAHÇELERİ SERÜVENİ
Konya'da pek alışık olmadığımız bir tartışma gündem oldu. Hobi bahçesi yıkım kararı Konya'yı karıştırdı. Peki Selçuklu ve Meram da hobi bahçeleri meselesi neden gündem oldu ve bu denli büyüdü?


Habere konu olayda Meram ve Selçuklu Belediyeleri, Ak Parti MKYK üyesi Metin Külünk, Gelecek Partisi Selçuklu İlçe başkanı Osman Başaran, Toplum Bahçeleri ve Hobi Bahçeleri Derneği Başkanı Neşe Kayık Öztürk ile bahçe sahiplerinin açıklamaları var.

 
Tarım alanlarında yapılaşmanın yasak olması, izinsiz yapılaşma olmuşsa o yapının yıkılması rutin bir uygulama olmasına rağmen büyük bir tartışma gündeme oturdu.
İlk olarak Sosyal medyada gündem olan hobi bahçeleri yıkımları, Toplum Bahçeleri ve Hobi Bahçeleri Derneği Başkanı Neşe Kayık Öztürk'ün paylaşımlarının ardından Metin Külünk'ün tweetleri ile ateşlendi.

 

 Gelecek partisi Selçuklu ilçe başkanı Osman Başaran'ın basın bildirisi farklı iddiaları gündeme getirirken, Meram belediye başkanlığının kronolojik  basın bildirisi  geldi ve son olarak Meram belediye başkanı Mustafa Kavuş  bir  televizyon  kanalına çıkıp açıklama yapmak zorunda kaldı.
 
Mağdur olduklarını iddia eden vatandaşlardan, Toplum Bahçeleri ve Hobi Bahçeleri Derneği Başkanı Neşe Kayık Öztürk tarafından Haber Merkezimize   gelen bilgilerden ve siyasilerin ve yetkililerin açıklamalarından derlediğimiz haberimizin devamı için bizi takip etmeye devam ediniz. Süreçte yaşananları belediyeler  ve siyasilerin açıklamalarını yayınlayarak  siz değerli okurlarımızın takdirlerine sunuyoruz.
Arazi toplulaştırılması  hala  istenilen düzeyde  çözülememişken  yıllardır  Hobi bahçesi adı ile bir çoğu tarım arazisi olan tarlalar parçalanarak hisseli veya kooperatif adı altında  vatandaşlara satıldı. Doğal olarak ilk satıştan itibaren  al satlar da oldu. Bu satışlarla sektör oluştu ve  emlakçılar da  iyi paralar  kazandı.
 
Vatandaşlar da ekip dikmek, toprakla hemhal olup vakit geçirmek için küçük bahçeler yaptılar. Özellikle pandemi sürecinde  insanlara doğada toprakla uğraşmak ferahlık oldu ve  nefes aldırdı. Toplumda toprağın kıymetini anladı.
Sorunlarını belediyelerle çözemeyen bahçe sahipleri arayışa girdiler. Siyasilerden ve  Ak Parti  MKYK üyesi Metin Külünk'ten  yardım istediler. Külünk, sosyal medya  üzerinden belediye başkanlarına ayar verircesine sözler söyledi. Gelecek Partisi Konya teşkilatı da  sahaya inince ortalık iyice  karıştı.
 
Toplum Bahçeleri ve Hobi Bahçeleri Derneği Başkanı Neşe Kayık Öztürk
Paylaştığı fotoğraf ve videolarda yapı kayıt belgelerinin olduğunu evlerin eşyaları içerisinde iken yıkıldığını belediyelerin çözüm yerine yıkımı seçtiğini  bahçe sahiplerinin iddiasında 900mt aralıkta belediyenin de hobi bahçelerinin olduğunu  onlara ve villalara dokunulmadığını  ama 21m2 olan küçük bahçelerin içinde eşyaları ile yıkıldığını söyleyerek belediyelere sitemlerini dile getirdi.    
"Peki Yapılaşmalar uygun değilse bunca alım satım ve küçük büyük yapılaşmalar olurken belediyeler neden müdahale etmedi? Neden kimse bu satışlara bir dur demedi de vatandaş mağdur oldu.” dedi.
 
  

Gelecek Partisi Selçuklu ilçe başkanı Osman Başaran Açıklamasında;
 
 
    ‘'Saha çalışmaları sırasında özellikle Sızma, Eğribayat, Bağrıkurt ve Çaltı mahallelerimizde "Hobi Bahçesi Mağdurlarının” dertlerini dinledik ve onlarla dertlendik. Çözüm önerilerimizin olduğu yeşil mektuplarımızı kendilerine dağıttık. Hatta bahçelerinde misafir olduk ve yemeklerini yedik, çaylarını içtik.
 
Peki ama ne oldu da birdenbire karar değiştirip geri döndüler diye herkes merak ederken sebep ortaya çıktı: Daha önce AK Parti'de Milletvekilliği yapmış ve halen MKYK üyesi olan Metin Külünk, Selçuklu Belediye Başkanı'nın kulağını çeken bir tweet atmıştı ve bu tweet üzerine başkan, yıkım ekiplerini geri çekmişti. Hemen ardından Metin Külünk'ün sosyal medya ekibi tweetter üzerinden başta Selçuklu Belediye Başkanı, bazı Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı, İl Başkanı ve İl Başkan Yardımcısını işaret ederek; AK Parti Konya teşkilatlarında usulsüzlük, yolsuzluk, rantiyecilik vb. kirli işler döndüğünü iddia eden tweetler paylaşmaya başladılar.

 
       AK Parti teşkilatları içinde büyük kavgalar olduğunu zaten duyuyorduk. Ama, her iki tarafında birbirlerine yazdıkları ağır ifadeleri okuyunca bu kadarına "PES” dedik doğrusu.
 
       Fakat kötü sürprizlerin arkası kesilmedi. Metin Külünk'ün sosyal medya ekibi bir süre sonra içinde şahsım, teşkilatımız ve partimizin adının geçtiği tweetler atmaya başladılar. Özetle: Selçuklu Belediye Başkanı Pekyatırmacı'nın bizim adamımız olduğunu, bizim Pekyatırmacı'nın pisliklerini örtmeye çalıştığımızı, halen AK Parti'de görev yapan bazı isimlerin Cumhurbaşkanı'na tuzak kurduğunu, bizim iyi polisi belediyenin kötü polisi oynadığını” yazdılar ve hatta şu tweeti attılar: "Osman Başaran'ın belediyeyle olan hukukunu biliyoruz. Belediyenin yıkımları hızlandırmasının ardından partinizin hemen sahaya inip şirin hareketler sergilediğini de biliyoruz. Ama nafile, bahçe mağdurları size taviz vermez!”
 
       Aslında söylenecek çok şey vardı ama; "Canı yanan insanlar, %67,5 oy verdikleri partinin belediye başkanından yedikleri darbeye çok içerlemişler ve suçu atacak birilerini arıyorlar” diye düşündük. Ve sadece "İftira attıklarını, kul hakkına girdiklerini ve kul hakkının tövbesi olmadığını” yazdık ve konuyu kapattık.
 
       Ancak 28 eylül tarihinde, bu kez de Meram Belediyesi ekipleri Çomaklı Mahallesi'nde bulunan hobi bahçelerinin kapısına dayandılar ve hatta 20 den fazla hobi bahçesini, içinden eşyaların çıkarılmasına bile müsaade etmeden, yıktılar. Fakat geçmişten ders! almış olacaklar ki gelecek tepkilerin hedefini şaşırtmak için (Olay mahallindeki vatandaşların beyanına göre) "Biz aslında yıkmak istemiyoruz ama Gelecek Partililer yıkılması için baskı yapıyorlar” diye vatandaşı kandırıp kendilerini şirin göstermeye çalıştılar. Bu yetmezmiş gibi, yıkılan bu bahçeleri "Burası nizami, hiçbir şey olmaz, kimse yıkamaz!” diye kocası ile birlikte mağdurlara kooperatif usulü satan, Toplum Bahçeleri ve Hobi Bahçeleri Derneği Başkanı Neşe Kayık Öztürk, (ki kendisi de Metin Külünk'e yakın isimlerden biridir) Youtube'da paylaştığı videoda: "Burada farklı mevzular var. Selçuklu Belediye Başkanı yıkım kağıtları gönderiyor. 3-4 gün sonra Davutoğlu'nun Gelecek Partisi'nin Selçuklu İlçe Başkanı
 
 
 
Osman Başaran hobi bahçelerine gidiyor ve zarfın içinde kağıtlar dağıtıyor. Sağ gösterip sol vurmanın anlamı yok, halkı kullanmayın” diyerek iftira atmış, şahsımı ve partimizi doğrudan hedef göstermiştir. Yine aynı kişi whatsapp üzerinden dağıttığı ses  kaydı ile "Elimde Konya ile ilgili öyle bir rapor var ki benim paylaşacağım rapor karşısında Sedat Peker halt edecek, bütün belediyelerle ilgili 20 sayfa rapor var elimde. Bunları medya ile paylaşacağım. Benim bahçeme dokundular bende onlara dokunacağım” demiştir. ‘'Dedi.
 

 
 
BAŞKAN KAVUŞ; "MERAM BİZE EMANET. SONUNA KADAR SAHİP ÇIKACAĞIZ”
 
 Meram Belediyesi, 350 bin Meramlının hakkını ve hukukunu korumak amacıyla kaçak yapılarla mücadelesini tavizsiz bir şekilde sürdürüyor. Hazine ya da tarım arazileri üzerine yapılan yapıların hak, imara aykırı yapılan binaların da hukuk ihlali olduğuna vurgu yapan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, spekülasyon ve dezenformasyon ile haklı çıkmaya çalışanlar şunu bilsin ki, 350 bin Meramlının hakkını korumak adına ne en küçük taviz veririz ne de bir adım geriye atarız” dedi. BAŞKAN KAVUŞ; "MERAM'IN HAKKINI YERKEN HUKUKUNU ÇİĞNERKEN, BİZİM SEYRETMEMİZİ BEKLEMESİNLER”
Son günlerde kaçak yapı sahiplerinin spekülasyon ve dezenformasyon ile kamuoyunu yanıltmaya çalıştıklarını aktaran Başkan Mustafa Kavuş, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bir algı operasyonu ile süreci asli mecrasından çıkaranlara karşı kamuoyu şunu bilmelidirki;
Burası bir tarım arazisidir!
İkincisi; burası imara kapalı bir bölgedir!
Üç; buradaki yapılaşma 2020'nin Ocak ayında başladığı için iddia edildiğinin aksine yapılara ait ‘Yapı Kayıt Belgesi' yoktur!
Dört; süreçte tamamen resmi prosedür uygulanmıştır!
Beş, yıkım ile ilgili mahkemenin bir durdurma kararı yoktur, hatta yapılan itirazı mahkeme reddetmiştir!
Altı, yine oluşturulmaya çalışılan algının tam aksine bırakın evlerin içinde eşyalar varken yıkılmasını ekip arkadaşlarımız eşyaları kendi elleriyle dışarı çıkarmışlardır.
 
 
Tüm Meramlıların hakkını ve hukukunu korumak amacıyla kararlı bir yol izlediklerini ve duruş sergilediklerini ifade eden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, bu duruştan asla taviz vermeyeceklerinin altını özellikle çizdi. Kaçak ve imara aykırı yapıların Meram'da yaşayan herkesin hakkına tecavüz anlamı taşıdığına vurgu yapan Başkan Mustafa Kavuş, "Hazine ya da tarım arazilerine yapılan binalar her bir Meramlının hakkına, imara aykırı yapılan yapılar ise hukuka tecavüzdür. Hiç kimse böyle bir hukuksuzluğa göz yummamızı, bu emanete sırtımızı dönüp yapılan kanunsuzluğu görmezden geleceğimizi de sanmasın. Hele ki her bir santimetresi dahi kıymetli olan tarım arazileri. Gıda güvenliği ve tarımın ne denli önemli olduğu son iki yılda salgın ile birlikte çok daha iyi anlaşıldı. Bu sebeple birileri para kazanacak diye tarım arazilerimizden vazgeçecek bir kurum olmadık, olmayacağız. Öte yandan Meramlı hemşehrilerimiz bize oy verirken adaleti gözetelim diye oy verdi. Rusatlı bina yapan ve satın alanlar ile ruhsatsız yapı yapanlar arasındaki hukuku koruyalım diye oy verdi. Biz de bu ilçeyi, hakkı ve hukuku korumak adına her bir Meramlının emaneti olarak görüyoruz. Emaneti layıkıyla korumak bizim en başta gelen görevimizdir” diye konuştu.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”