KONYA'DAN DÜNYAYA AÇILAN "ATLANTI PEYNİRİ"

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

              Konya'nın 266 Yıllık Atlantı Peyniri Dünya Pazarına Açılacak

Konya'nın Kadınhanı ilçesinde Elazığ, Erzincan, Halep ve Şam yöresinde konargöçer Türkmenler'in, 1755 yılında Atlantı'da iskân etmesi ile  Atlantı halkının koyun ve keçi tulumuna bastığı peynirler, lezzetinden hiçbir şey yitirmeden günümüze kadar geliyor. Coğrafi işaretli ürün menşe çalışmaları devam eden peynirler dünya pazarına açılacak.



Atlantı Kooperatifi'nde üretilen sütlerle yapılan koyun tulum peyniri, yani sarı peynir lezzet serüvenine devam ediyor. Coğrafi işaretli ürün menşe çalışmaları devam eden Atlantı, yöresel koyun tulum peyniri İPART kapsamındaki projeyle, önce ülke pazarına daha sonra dünya pazara sunulmaya hazırlanılıyor.

Kadınhanı Atlantı  Dededağ Tulum Peyniri coğrafi işaretli  ürün menşe çalışmalarına Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kadınhanı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan teknik ekiplerle iş birliği içerisinde  başlanmıştır.

Programa katılan Konya Hayvancılık Kooperatifi Başkanı  Ali Gedikkaya, Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş ve  Kadınhanı Ziraat Odası Başkanı Arafa Soydan; peynir projesinin  tanıtımı hakkında ilgi haber muhabirlerine  bilgi verdiler.



Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Emrah Keleş :

Keleş "Konya Çalışma ve İşkur  İl Müdürlüğü, Kadınhanı Ziraat Odası Başkanlığı ve Atlantı Haykoop Başkanlığı,iş birliği kapsamında yöresel ürünlerin yerinde imalatı ve sonrasında yeni nesillere aktarılmasına yönelik, unutulmuş mesleklerin günümüzde işlenmesi adına bir proje başlattık. Kadınlara ve gençlere istihdam sağlamalarına yönelik, kurslarımız çerçevesinde, Kadınhanı Atlantı mesleki eğitim kursu düzenlenmiştir. Kursa 17 kadın kursiyer katılmış ve peynir imalatıyla ilgili çalışmalara başlamıştır. Bugün burada bulunmamızın sebebi, üretilmiş peynirlerin tuluma basımı, saklanması ve sofralara ulaşım aşamasını hep birlikte görmeye geldik. Proje amaçlarından biri de kadınlara istihdam sağlayarak, kooperatif bünyesinde üretmiş olduklarını satma ve gelir etmeleridir. Bundan sonraki süreçte de İşkur destekli mesleki eğimlerimiz devam edecektir. İşkur olarak günlük 35tl cep harçlığı ödemekte ve genel sağlık sigortasını karşılamaktayız. Biz işkur olarak her zaman her süreçte destekçileriyiz. Projede emeği geçen ve desteklerini esirgemeyen herkese teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi.



S.S. Konya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifler Birliği Başkanı Ali Gedikkaya:

Gedikkaya” Burada Atlantı Tarımsal Kalkınma Kooperafimizin Dededağ Tulum Peyniri coğrafi işaret çalışmalarımıza başlamış olup İPART'tan sarı tulum peyniri üretmek için bir proje başlatıldı. Yaklaşık 1 milyon 700 bin TL ödenek sunuldu. Bu projeye istinaden Kadınhanı  Ziraat Odası Başkanı ve İşkur İl Müdürü ile  beraber sarı tulum peynirinin üretimi ve  yöresel ürünün markalaşması adına bu projeye başladık. Proje inşallah Atlantı üretim tesisi bittikten sonra üretime geçecek. Kadınlara yeni bir ihtihdam sağlayacak olan projelerin devamı için İşkur İl Müdürümüzden destek ve devamlılığını bekliyoruz.  Bizlerin de üretim ve pazarlama aşamasında çalışmalarımız devam ediyor. Konya HAYKOOP olarak en kısa zamanda yöresel ürünlerin markalaşması adına da çalışmalarımız mevcut. Sarı tulum peyniri ve bölgedeki tüm coğrafi işaretli ürünlerle ilgili toplam bir çalışma yapıyoruz. Bu projede destekleri için İşkur İl Müdürümüze Kadınhanı Ziraat Odası Başkanımıza Kadınhanı Milli Eğitim Müdürümüze teşekkürlerimi iletirim.” dedi.



Kadınhanı Ziraat Odası Başkanı Arafa Soydan:

Soydan " Kadınhanı Ziraat Odası olarak Atlantı sarı tulum peyniri projemizle İşkur müdürümüze gittik. Yapılan görüşmeler neticesinde İşkur bizden desteklerini esirgemedi. Kadınhanı Ziraat Odası, İşkur ve İlçe Milli Eğitim ortaklaşa bu projeyi yürütmüş bulunmaktayız. Maksadımız, geçmişimizden gelen yöresel lezzetleri genç nesillere de bu tür programlar aracılığıyla aktararak gelenek göreneklerimizi unutulmaz kılmaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. İnşallah bölgemize milletimize, memleketimize  hayırlı uğurlu olur. "dedi.

Program sonunda peynirin üretileceği ve yapımı devam eden üretim binası gezildi.
 
 
 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”