HAYKOOP’DAN SÜT ÜRETİCİLERİNE MÜJDE:

 HAYKOOP’DAN SÜT ÜRETİCİLERİNE MÜJDE:

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Konya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifi (HAYKOOP), her fırsatta dile getirdiği yüksek yem fiyatlarına alternatif olarak geliştirdiği ve bir yıldır deneme safhasında olan kaba yemde önemli bir mesafe aldı. Kaba yemle birlikte hem maliyeti düşüren hem de yağ oranını yem veren üreticilere oranla daha fazla artıran HAYKOOP’un, mera ıslahının yapılması yönündeki mücadelesi, süt inekçiliği yapan besicilere umut oldu.
Konya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifi (HAYKOOP), her fırsatta dile getirdiği yüksek yem fiyatlarına alternatif olarak geliştirdiği ve bir yıldır deneme safhasında olan kaba yemde önemli bir mesafe aldı. Kaba yemle birlikte hem maliyeti düşüren hem de yağ oranını yem veren üreticilere oranla daha fazla artıran HAYKOOP'un, mera ıslahının yapılması yönündeki mücadelesi, süt inekçiliği yapan besicilere umut oldu.
        
Konya'da 173kooperatif ve 30 bin üyesi ile Türkiye'nin önemli birliklerinden biri olan Konya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifi (HAYKOOP)'nin, bir yıldır deneme amaçlı başlattığı kaba yem çalışması sonuç verdi. Selçuk Üniversitesi akademisyenleri, Konya Tarım İl Müdürlüğü ve HAYKOOP tarafından ortaklaşa yürütülen kaba yem, süt inekçiliği yapan besicilere umut oldu.
        
KABA YEM ÜRETİCİLERİMİZE UMUT OLDU

Fabrika yemi ile büyükbaş hayvanlarını besleyen bir üreticinin kıyaslandığı kaba yemde, maliyet düşerken; yağ oranı da yüksek çıktı. Konya'da hayvancılık faaliyetleri yürüten işletmelerin yüzde 75'inin küçük aile şirketinden teşkil olduğuna dikkat çeken Konya HAYKOOP Başkanı Ali Gedikkaya, "Son yıllarda ürettiğimiz sütün fiyatı, pazarındaki istikrarsızlıklar ve üretim girdilerindeki anormal fiyat artışları ortaklarımızla birlikte bizleri ciddi anlamda etkiledi. Birçok üreticimiz de hayvancılığı bırakma noktasına geldi. Konya HAYKOOP olarak fabrikasyon yeme karşı her fırsatta alternatif olarak önerdiğimiz kaba yem bizim kırmızı çizgimiz. Bir yıldır süren çalışmalarımız neticesinde olumlu sonuçlar aldık. Bu bağlamda hem girdi maliyetlerini düşürdük, hem de üreticiler açısından önemli olan yağ oranını yükselttik” dedi.
        
KABA YEMDE YAĞ ORANI YÜKSEK, MALİYET DÜŞÜK

Fabrikasyon yem ile kaba yemi kıyaslayan Başkan Gedikkaya, "Beraber bir karşılaştırma yapalım. Yıllardır bir süt ineği için günlük; 10 kilo yem, 5 kilo pancar posası ve 6 kilo sap balyası veriyoruz. Değişken olmakla birlikte ortalama bugünkü maliyeti 50 ila 52 TL arasında. Yağ oranı ise yüzde 3.3 civarında.  Kaba yemde ise bir süt ineği için 40 kilo miktarında karışım yaptık. Bu karışımda 25 kilo slaj, 5 kilo ot slajı, 4 kilo arpa ezmesi, 1 kilo pamuk küspesi, 1 kilo sap balyası ve 5 kilo pancar posasından oluşan bir karışım verdik. İçerisinde yem bulunmayan bu karışım bize yaklaşık 35 ila 40 TL arasında bir maliyete tekabül etti. Ama bu rakam kendi üretimimiz olursa biraz daha düşüyor. Kaba yemdeki yağ oranı ise 4.3 olarak çıktı. Kaba yem herşeyden önce tamamen doğal. Hayvanlara 40 kilo karışım veriyoruz. Nedeni ise vermiş olduğumuz karışım çok olunca hayvan aç kalma stresine girmez. Geviş getirmeyi artırır ve bu safhada süt oranı hayvanda artış gösterir. Kaba yem hayvanın midesini yormaz, çeşitli hastalıklardan korur” ifadelerini kullandı.

ELİMİZDEKİ İMKANLARI KULLANALIM O BİLE YETER

"Meraların ıslahı ve kaba yem mücadelemizdeki haklılığımız bizleri ve hizmet verdiğimiz kooperatif üyelerimizi mutlu etmiştir” diyerek sözlerine devam eden Başkan Gedikkaya, "Bizler çok büyük fedakârlık istemiyoruz. Var olan imkanları kullanalım o bile yeter. Küçük aile şirketlerinin kaba yem ihtiyacı için yeterli üretim arazileri olmadığı için mera ve hazine arazilerinin ıslah edilerek kaba yeme ulaşma imkanı verilmelidir. Ayrıca TİGEM'lerin kaba yem üretip küçük aile şirketlerine yardımcı olması gerekiyor. Aksi takdirde yeme bağımlı kalıp, süt inekçiliği yapılması mümkün değildir. Ayrıca şununda bilinmesinde yarar var, süt inekciliği olmadan et üretimide olmaz ” cümlelerine yer verdi.
 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”