EMEKLİLİKTE YAŞATAKILANLAR İÇİN SEVİNDİREN HABER..YAŞ SINIRI YOK.

 EMEKLİLİKTE YAŞATAKILANLAR İÇİN SEVİNDİREN HABER..YAŞ SINIRI YOK.

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Milyonlarca kişinin Beştepe’de EYT ile ilgi beklediği açıklama bugün geldi. Beştepe’de gerçekleştirilen toplantının ardından EYT düzenlemesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.
WHATSAPP GRUBUMUZA DAHİL OLARAK OLAYLARDAN DAHA ÇABUK HABERDAR OLABİLİRSİNİZ Milyonların gözü kulağı emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili tüm ayrıntılar masaya yatırıldı. Toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yer aldı.
 
"EYT DÜZENLEMESİ SON HALİNİ ALDI”

EYT uzun kapsamlı çalışamanın ardından nihai halini aldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "herkesi kapsayan beklentisin karşılayacak bir düzenleme oldu”
 
Emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili düzenlemenin müjdesiyle, sizlerin huzurundayım. Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT olarak bilinen bu düzenleme uzun ve kapsamlı bir çalışmanın ardından nihai halini almıştır. Bilindiği gibi ülkemizdeki Sosyal Güvenlik sisteminin, sürdürülebilir, makul ve adil bir seviyeye getirilmesi hususunda çok önemli reformlara imza atmış bir hükumetiz. Geçmiş yıllardan ki gerçeklerden kopuk uygulamalar sebebiyle kamu bütçesine büyük yük bindiren Sosyal Güvenlik sistemimizi yönetilebilir bir hale getirmek için çok çalıştık çok uğraştık. Bizden önceki dönemde 1999 Eylülünde yürürlüğe giren düzenlemeye atılan adımların dünyanın ve Ülkemizin hakikatlerine uygun bir şekilde 2008 yılında daha ileriye taşıdık. Elbette hem reform hem düzenleme beraberinde yeni tartışmaları da getirmiştir. Bunlardan biride 1999 düzenlemesine göre "Emeklilikte yıl günün ve prim şartının doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan çalışanlarımızın epeydir dile getirdikleri talepleridir. Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış bir kişinin, çalıştığı süreden çok daha uzun bir dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürebilir olmadığına inanıyoruz. Nitekim geçmiş yıllarda bunun acısı çok yaşanmıştır. Sistemin idamesine zarar vermeden ve ülke ekonomisinin üzerine kaldırmayacağı yükler bindirmemek için uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. Bu yaklaşımımızdaki amaç asla çalışanlarımızın haklarını tesliminin önüne geçmek değil. Tam tersine 85 milyon hep birlikte ortak geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine dinlemeden, ölçüp biçmeden, hesabını-kitabını sağlamca yapmadan her hangi bir taahhüt altına girmek istemedik. Büyüyen, gelişen, kalınan bir Türkiye'nin imkânlarının el verdiğini gördüğümüzde de hemen ilgili kurumlarımıza ve arkadaşlarımıza talimatı vererek çalışmaları başlattık. Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle sıkıntı yaşayan sabit gelirli vatandaşlarımızın yanlarında olduğumuzu, yüksek oranlı asgari ücret, memur maaşı ve emekli maaşı artışlarıyla zaten gösterdik gösteriyoruz. Geçtiğimiz hafta duyurduğumuz asgari ücret rakamında bu iradenin tezahürüdür. Bugünde 1999 öncesi işe başlayan çalışanlarımızın emeklilik yaşıyla iliği beklentilerini karşılayan adımın müjdesiyle kendilerini desteğimizi bir kez daha sergileme yoluna gidiyoruz. Devlet için büyük bir fedakârlık anlamına gelen bu düzenlemeyle birlikte artık sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturtmuş olacağımıza inanıyorum. Ülkemizin genişleyen ve büyüyen imkânlarını vatandaşlarımızın her kesimiyle istihdam ve üretim gibi herkese dokunan alanlar öncelikli olarak bunları paylaşmayı sürdüreceğiz.

 
 
 DÜZENLEME YAŞ SINIRINI BEKLEYENLERİ KAPSIYOR

Erdoğan, Düzenleme Yaş sınırını bekleyenleri kapsadığını belirtirken, düzenlemeden 2 milyon 250 bin kişiyi kapsadığını belirtti;
"Her konuda ve her zaman olduğu gibi bu düzenlemeyi de milletimiz için yapıyor, milletimize adıyoruz. Aziz milletim tekrar hatırlayacak olursak ülkemizde emekli olabilmek için 3 şartı; prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak gerekirdi. Yaptığımız düzenleme şartlardan ilk ikisini tamamlamış olup da sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yaş şartı olmadan emekliliğe imkân sağlayan düzenlemeyi, eski sistemdeki SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz. Bu düzenleme ilk çıktığında ülkemizde 5,6 milyon emekli varken bugün 13,9 milyon emekliye hizmet veren bir Türkiye'ye ulaştık. Her yıl istihdamına 1 milyon kişiyi ekleyen bir ülke olarak Sosyal Güvenlik sistemimizin aktif-pasif dengesini korumayı başarıyoruz. Emekli maaşlarında yıllar içerisinde yaptığımız yüksek oranda artışlarla da reel olarak bu kesimi kendi geliriyle geçinmesine imkân sağlayacak seviyeye çıkardık. Bu gün sizlerle paylaşacağımız düzlenmeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımızda emekli olma hakkına kavuşuyor. "dedi.
 
ERDĞAN "EYT'DE YAŞ SINIRI YOK”

Erdoğan son olarak ;”Emeklilik hakkının kullanılması hususunda her hangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımızın bir kısmı hizmet birleştirme ve borçlandırma işlemlerini zaten başlatmıştır. Diğer vatandaşlarımızın işlemlerini de kısa sürede tamamlayacağız. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları da yaptık. Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlıyoruz. İşverenlerimizin kıdem tazminatı ödemede güçlük çekmemeleri için hazine ve maliye bakanlığımız KGF destekli bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmını devam edeceklerini biliyoruz. İstihdamın 31,5 milyonu aştığı Türkiye'de her vatandaşımızın tecrübesine, bilgisine, emeğine ve katkısına ihtiyacımız var. Bu anlayışla emekli olduktan sonra Sosyal Güvenlik Destek Primini ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz. Amacımız emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır. Emeklilikte yaşı bekleyenler ilgili düzenlemenin ülkemize milletimize bil hassada hak sahiplerine ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.



HABER:Ali İsmail Taşcı

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”