OSMANLI DÖNEMİNDE İLK VE TEK DENEYSEL İNTİHARINI GERÇEKLEŞTİREN BEŞİR FUAT; ÖLÜMÜN ŞAİRİ

 OSMANLI DÖNEMİNDE İLK VE TEK DENEYSEL İNTİHARINI GERÇEKLEŞTİREN BEŞİR FUAT; ÖLÜMÜN ŞAİRİ

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Peki deneysel ölüm mektubunda ne yazıyordu? Neler hissetmişti? Ve intiharını istediği gibi gerçekleştirebilmiş miydi?

 

 1852 Yılında İstanbulda doğmuştur. Türk asker, çevirmen, gazeteci ve fikir adamıdır. Tanzimat Dönemi'nde bilim, felsefe, edebiyat eleştirisi, biyografi alanlarında eser vermiş sıradışı bir Osmanlı aydınıdır.  Fransızca, Almanca ve İngilizceyi ana dili gibi bilen, akılcı, pozitivist, ilk denemeci, ilk materyalist, ilk eleştirmen, memleketin ilk realistidir. 3 Yıl sultan Abdülaziz'in yaverliğini yapmıştır.

5 Şubat 1887'de planlı olarak ölümünü(intiharını) gerçekleştirmiştir.

 
PEKİ BU İNTİHARI NEDEN NASIL VE NE AMAÇLA YAPTI?
 
            Kendisinin bilinen ve bilinmeyen olaylı özel hayatında problemleri vardı. Kendi ifadesine göre annesi gibi sinir hastalığı sebebiyle ölmek istemediği için (35 yaşında) intihar etmiştir. Bir rivayete göre ekonomik olarakta kötü durumda olan Beşir Fuat, intihar kararını olayın 2 yıl öncesinden  yazar, dost arkadaşı Ahmet Mithat Efendiye mektupla bildirdi. Ölüm sırasında hissedilenleri bilimsel ve deneysel bir gözlem olarak kaydetmeyi de amaç edinerek, arkasında birkaç satırlık bir tasvir bırakmıştır. Olayın detayları ve intiharıyla ilgili mektupları Ahmet Mithat Efendi, Beşir Fuad isimli eserinde yayınlamıştır. Cesedini kadavra olarak Tıbbiye'ye bağışlamak istesede, isteği yerine getirilmemiştir. Kadavra olarak kullanılmasını başta Ahmet Mithat Efendi ve arkadaşları dinen uygun olmadığı gerekçesiyle izin vermeyerek vasiyetini yerine getirmemiştir. İstanbul Eyüb Sultan mezarlığına gömülmüştür.
 
             "İntiharımı fenne tatbik edeceğim; şiryanlardan birinin geçtiği mahalde cildin altına klorit kokain şırınga edip buranın hissini ibtal ettikten sonra orasını yarıp şiryanı keserek seyelan-ı dem tevlidiyle terk-i hayat edeceğim.Kan akmakta iken her zaman şiryanı sıkıca tutarak vesair tedbire müracaat ederek muhafaza-i hayat mümkün olduğu halde azmimden nükul etmeyeceğim! Şairler söz ile pek çok kahramanlık satarlar; fakat fiiliyata gelince, böyle bir metanet göstereceklerinden pek emin değilim. Çünkü şu intihar, beyne bir tabanca sıkmak, kendini asmak veya suya atılmak gibi değildir. Onlara bir kere teşebbüs edilince, onu menetmek ihtiyarı elden gider."
 
      Peki deneysel ölüm mektubunda ne yazıyordu? Neler hissetmişti? Ve olayı istediği gibi gerçekleştirebilmiş miydi?
 
      Beşir Fuat orta yaşlarının başında 35 yaşında gece geç saatte kendi evinde intihar eylemini gerçekleştirmiştir.
 
 5 Şubat 1887'de
            "Ameliyatımı icra ettim. Hiçbir ağrı duymadım. Kan aktıkça biraz sızlıyor. Kanım akarken baldızım aşağıya indi. Yazı yazıyorum, kapıyı kapadım diyerek geri savdım. Bereket versin içeri girmedi. Budan daha tatlı bir ölüm tasavvur edemiyorum. Kan aksın diye hiddetle kolumu kaldırdım. Baygınlık gelmeye başladı.."
 
      Beşir Fuat'ın ölümünün ardından intihar salgını başlatmış, o dönem intihar haberi yayınlamak yasaklanmıştır. Yasak 6 ay sonra son bulmuştur.
 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”