TZOB Başkanı Bayraktar: Tarımsal üretim maliyetlerindeki artış çiftçiyi zorluyor

 TZOB Başkanı Bayraktar: Tarımsal üretim maliyetlerindeki artış çiftçiyi zorluyor

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

 Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal üretim maliyetlerindeki artışa işaret ederek, "Girdi piyasalarında yaşanan fiyat hareketleri, ilgili kurumlarca sıkı denetlenmeli, alım fiyatları belirlenirken artan maliyetler dikkate alınmalı ve üreticilerimizin mağduriyeti önlenmelidir." ifadelerini kullanıldı.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, çiftçinin yararlandığı girdilerin fiyatlarının sürekli arttığını belirterek, bu durumun üreticinin maliyetini artırdığını ve doğrudan gıda fiyatlarına yansıdığını bildirdi.

Üreticilerin buğday ve arpa gibi kışlık hububatlarda üst gübreleme hazırlığında olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:

"Çiftçilerimizin üst gübre olarak en çok kullandığı ÜRE ve amonyum nitrat gübresi yalnızca son bir ayda yüzde 10 arttı. DAP gübresinin fiyatı bir önceki aya göre yüzde 3,8, 20.20.0 kompoze gübresinin fiyatı ise yüzde 5,2 artış gösterdi. Hayvancılıkta kullanılan besi yemi fiyatı son bir ayda yüzde 3,5, süt yemi fiyatı yüzde 3,2 yükseldi."

Bayraktar, tarım ilacı, tohum ve sulama ücretlerinde de artış yaşandığını kaydetti.

Fiyatlardaki değişkenliğin hem üretici hem de tüketiciyi doğrudan etkilediğini belirten Bayraktar, "Tarımsal girdiler ülkemizin gıda güvencesi ile doğrudan ilgilidir. Bu sebeple, girdi piyasalarında yaşanan fiyat hareketleri, ilgili kurumlarca sıkı denetlenmeli, alım fiyatları belirlenirken artan maliyetler dikkate alınmalı ve üreticilerimizin mağduriyeti önlenmelidir." ifadelerini kullandı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”