Konya ile Karaman sınırında yer alan “Karadağ Binbirkilise” bilim dünyasına sunulacak

 Konya ile Karaman sınırında yer alan “Karadağ Binbirkilise” bilim dünyasına sunulacak

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Erken Hristiyan ve Bizans Sanatları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu başkanlığında başlatılan "Karadağ Binbirkilise'nin Doğu Roma Dönemi Dini Mimarisi Yüzey Araştırması”nın 2. sezonunda arazi çalışmaları tamamlanarak, elde edilen bulguların raporlanması ve bilim dünyasına sunulması için çalışmalara başlandı.

"Karadağ Binbirkilise'nin Doğu Roma Dönemi Dini Mimarisi Yüzey Araştırması”nın 2. sezon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Karaman, Merkez ilçesi, Madenşehir ve Üçkuyu köylerinde ve bu köylerin yakın hinterlandında gerçekleştirildi.

NEÜ Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu başkanlığında yürütülen çalışmalar kapsamında; Karadağ bölgesinin sınırları içerisinde kalan Başdağ, Kızlıdağ, Çet ve Kızılhisar dağlarında dini yapılar ve bunlara bağlı diğer yapıların, taş eserlerin tespitine yönelik incelemeler yapıldı. Dağlar dışında özellikle Madenşehir ve Değle Ören yerleri arasında kalan bölgelerde de benzer çalışmalar gerçekleştirildi.

Bölgede daha önce gerçekleştirilen yüzey araştırması kapsamında kutsal alanlar tespit edildiğini ve buna bağlı olarak ikinci sezon çalışmaları kapsamında da kutsal alanların tespitine ilişkin araştırmaların yapıldığını kaydeden Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu, "Çalışmalar multidisipliner bir anlayışla gerçekleştirilmiş olup yapıların, kutsal alanların ve taş eserlerin yersel ve drone çekimleri yapılarak kayıt altına alınmıştır.

Ayrıca lidar tarama yöntemi ile bölgenin topografik haritasının çıkarılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Gelişen dünya teknolojisinde yaygın hale gelen 3D tarama yöntemi ile yapıların ve diğer buluntuların yerinde taramaları yapılıp 3 boyutlu modelleri oluşturulmuştur. Arazi çalışmaları 27.10.2024 tarihi itibarıyla tamamlanmış ve elde edilen verilerin işlenmesi, raporlanması ve sunulması için ofis çalışmalarına geçilmiştir. Ofis çalışmaları kapsamında bulguların bilim dünyasına sunulması için gerekli çalışmalara da başlanılmıştır” şeklinde konuştu.

Yüzey araştırması faaliyetleri; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Karaman Belediyesinin yanı sıra Karaman'daki önemli firmalar ve dernekler tarafından destekleniyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”