ET VE SÜT ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINA YÖNELİK BASIN TOPLANTISI

 ET VE SÜT ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINA YÖNELİK BASIN TOPLANTISI

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Pandemi süresinde üreticinin yaşadığı sorunlar ve ekonomik olumsuzluklara değinmek için üretici temsilcileri ortak basın toplantısı düzenledi.
Konya'da et ve süt üreticilerinin pandemi sürecinde yaşadığı olumsuzluklara dikkat çekmek yapılan basın toplantısına Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, Konya Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız ve Konya Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut katıldı.
Üretici temsilcilerinin yaşanan sorunlar nedeniyle böyle bir toplantının yapılmasının zorunlu hale geldiğini bu nedenle açıklama yapma kararı aldıklarını söylediler. Yapılan ortak basın bildirisinde dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandeminin yaşattığı olumsuzluklara dikkat çeken temsilciler en az zararla atlatmak için çaba içinde olduklarını bildirdiler. Pandemi ile birlikte yaşanan olumsuzluklar tarımı ve hayvancılık sektöründe derinden yaralamış ve ülkemizi zor durumda bıraktığını et ve süt fiyatlarındaki durgunluğun yanında saman ve yem fiyatlarının aşırı yükselmesi üreticilerimize bir kat daha mağdur olduğunu vurguladılar.
Basın toplantısında konuşan Konya Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut üreticinin stokçuluktan çok zarar gördüğünü ve önlem alınmasının gerekli olduğunu vurgulayan Karabulut, şunları kaydetti:
‘‘Değineceğimiz ilk konu kırmızı et. Şu an piyasada hayvan kesimi yapılmamaktadır. Bunda yaklaşan kurban bayramının etkisi olmakla birlikte, pandemi süreci ile birlikte turizm, düğün ve lokanta sektörünün neredeyse durma noktasına gelmesi bunun sonucunda et kullanımının azalması üreticimizin zor durumda bırakmış ve üreticiyi de bu işten el çekme yönetmiştir.'' diyerek üretici sorunlarına değindi.
Basın toplantısında konuşan Konya ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız konuşmasında şu cümlelere yer verdi:
‘‘Ancak hayvansal üretimin en önemli girdi maliyetini oluşturan yem fiyatlarındaki sürekli artış karşısında süt fiyatlarında bir ilerleme kaydedilmemiş olması üreticimizin ezilmesine sebep olmuştur Bu sorunun görmemek mümkün değil. Bu anlayıştan artık vazgeçilmelidir hepimiz bu sektörden rızkımızı kazanıyorsa yetiştiricimizin de üretimde sürdürülebilirliğini sağlamak zorundayız aksi takdirde hayvansal üretim ve üretici olmadığında süt, yem ve ilaç sanayisinin ne anlamı var kime hizmet edebilir. Sektörün her kademesindeki paydaşlarımızla sorunu kalıcı çözmeye yönelik çalışma yapmak zorundayız bunu başaramazsak devletimizin parası heba olur sorunları çözmüş olmayız sadece ötelenmiş oluruz.'' Dedi.
Sektör içerisinde sadece üreticimiz emek emek üretmiş olduğu çiğ sütü belirli bir fiyata satmaya zorlanmasına karşılık diğer sektör paydaşlarımızın böyle bir zorunluluğu olmaması garip bir durumdur. Üreticiler olarak bu fiyat dayatması devam ederse diğer sektör paylaştığımız içinde ilgili konseyler tarafından süt yem paritesine uygun fiyat oluşturulması gerekmektedir. Ulusal süt konseyi öncülüğünde sektör paydaşlarımızla acilen toplanıp kangren olmadan bu sorunu çözmeliyiz, üreticilerimizin sene sonunu bekleyecek gücü kalmamıştır. Damızlık hayvan kesimleri başlamadan herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Aksi takdirde telafisi zor bir süreç beraberinde bizi Avrupalı yetiştiricilerin insafına mahkûm edecektir. Tarımsal ve hayvansal üretim bu ülkenin en önemli gündemi olmak zorundadır. Bu hatırlatmaların dikkate alınması ve herkesin taşın altına elini koyması gerekmektedir.
Konya Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız konuşmasında üreticinin yarasına acilen çözüm bulunması gerektiğini dayanacak gücünün kalmadığını vurguladı. Yağız konuşmasında şu cümlelere yer verdi:
‘‘Saman ve yem fiyatlarının yüksek seviyelerde seyretmesi ve stokçuluk üreticimizin belini bükmektedir. Son aldığımız duyumlar da tarım ve hayvancılık sektörü ile alakalı olmayan bazı firma ve şahısların saman ve balya stoğu yaptıkları ve ileriki zamanlarda da piyasaya fahiş fiyatlar ile sürmeye hazırlandıkları haberi bizi dehşete düşürmektedir. Bu konuya yetkililerine acil müdahale etmesi gerekmektedir. Yem fiyatlarındaki aşırı artışa değinecek olursak artış oranının yemin hammaddeleri olan mısır, arpa vb. ürünlerin fiyat artış oranından fazla olması şaşılacak bir durumdur. Stokçuluğun ve tekelleşmenin önüne geçemezsek dışa bağımlı olmaktan hiçbir zaman kurtulamayız her konuda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da yerli ve milli üretim daha yukarılara taşımak için ne gerekiyor ise bizler elimizi taşın altına koyacağız.'' Dedi.
Üreticinin sorunlarına değinen konuşmacılar sorunlara en kısa zamanda çözüm bulunması için üzerlerine düşen görevi yapacaklarını söylediler ve toplantı son buldu.
 
 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”