Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başuzmanı İsa Karakaş, 1 Ekim 2008 sonrası sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar için emeklilik maaşı ve çalışma maaşı almanın mümkün olmayacağını duyurdu. Artık, 2008 sonrasında SSK'lı, Bağ-Kurlu, memur veya sözleşmeli olarak ilk kez işe girenler, emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederlerse, emekli maaşlarını alamayacaklar.
Çifte maaş dönemi, birçok emeklinin yaşam standardını iyileştirmek için başvurduğu bir yöntemdİ. Çalışmaya devam eden emekliler, hem emekli maaşlarını hem de çalıştıkları iş yerinden aldıkları maaşı birleştirerek geçimlerini sağlıyorlardı. Ancak son yapılan yasal düzenlemeye göre, bu durum 1 Ekim 2008 ve sonrasında işe girenler için geçerli olmaktan çıkacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, 1 milyon 943 bin 579 emekli, sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam ediyor. Ancak, yeni düzenleme ile bu kişiler emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederlerse, emekli maaşları kesilecek.
İsa Karakaş, bu değişikliğin yalnızca 1 Ekim 2008 ve sonrasında işe girenleri ilgilendirdiğini belirterek, "1 Ekim 2008 tarihi itibarıyla ilk defa SSK'lı, Bağ-Kurlu, memur ya da sözleşmeli olarak çalışanlar için geçerli. Artık, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek hem emeklilik maaşı hem de işyerinden maaş alınması mümkün olmayacak" ifadelerini kullandı.
Bunun yanı sıra, 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olarak işe girenler için herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu kişiler, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek hem emeklilik maaşını hem de çalıştıkları işyerinden aldıkları maaşı almaya devam edebilecekler.
Bu düzenleme ile emeklilik ve çalışma maaşları arasındaki ilişki yeniden şekillenmiş oldu.
KAYNAK: TGRT HABER