Çumra Yörükleri Söğüt'te Ecdadını andı

 Çumra Yörükleri Söğüt'te Ecdadını andı

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Çumra Havalisi Yörük Köyleri Yardımlaşma Dayanışma Derneği, Bilecik-Söğüt'te yapılan 741. Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şölenlerine katıldı.
Çumra Yörük Köyleri olarak bilinen Arıkören, Okçu, Erentepe, Kuzucu, Dinlendik, İnli, Yörükcamili ve Kisecik Köylerinin bir araya gelmesiyle oluşturulan dernek, 1997 de kurulmuş olup; yaptığı şölen ve yemeklerle gündeme gelse de, yardımlaşma ve dayanışma adına faliyetlerde de bulunmaktadır. 


Çumra Belediyesinin de desteğiyle, yaptığı geniş kapsamlı bir organisazyonla anma törenleri için Söğüt'e gitti. 


Osmanlı İmparatorluğunun Kurusu Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Gazi'yi anmak için yapılan bu etkinlikler, 1281 yılında edebiyata intikal eden Gazi'yi ölüm yıldönümü vesilesiyle anmak ve saygısını göstermek amacıyla tertiplenmeye başlanmış, bu uygulama yıllar içinde gelişerek, kaynaşmanın sağlandığı, unutulmaya yüz tutmuş kültür ögelerinin yaşatılması ve gençlere ecdadının tanıtılması amaçlanmıştır. 





Üç gün süren etkinliğin ilk günü kıl çadırını kuran Yörükler, ikinci gün beraberindeki katılımcılarıyla birlikte, belli bir düzende, geleneksel yürüşe katılarak Hükümet Konağı önünde ki proğrama katıldılar. Yöresel Kıyafetler içindeki hanımların tuttuğu filamayla yürüyüşe başlayan ekipte en önde Çumralı ve Yörük Hanımların olduğu görüldü. Ardlarında, geçmişi Orta Asya'ya dayanan Seyirlik Köy Oyunlarının son temsilcilerinden olan Lille ekibi kendilerine özgü kıyafetleri ve tavırları ile kortejdelerdi. Dernek Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri, Muhtarlar, Kooperatif Başkanları ve Yörük Beylerinin ellerinin üzerinde tuttuğu büyük boyuttaki Türk Bayrağı ile yürüyüşü tamamlayan Çumra Yörükleri izleyenlerden büyük beğeni ve takdir topladılar. 


Hükümet Önündeki proğram prokol konuşmaları ile başlayıp, farklı yörelerden halk oyunu gösterileriyle devam etti, Jandarma Genel Komutanlığı Mehteran Bölüğünün gösterisinden sonra, katılımcılar geldikleri yönden geriye, kortej eşliğinde Ertuğrul Gazi'nin türbesini ziyaret ettiler. Proğram gereği etkinlik alanlarında karakucak güreşleri, cirit müsabakaları, atlı-okçuluk gösterileri yapıldı. Pazar günü de etkinliklerinin devam ettiği proğramda, Selçuklu Belediyesinin yaptırdığı; Ertuğrul Gazi Camisinin açılışıda gerçekleştirdi. Bağımsız zamanlarda ise farklı bölgelerden gelen Yörük ve Türkmenlerin kurdukları çadırlarda misafirler kabul edildi ve etkinliklerde bulunuldu.


Çumra Yörüklerinin kıl çadırının önünde de etkinliğe katkı sağlandı. Derneğin kurulduğu günden beri, onlarla özdeşleşmiş olan ve her etkinliğe renk ve kültür zenginliği katan  Lille Ekibi, Yörük gençlerden oluşan saz ekiplerinin eşliğinde kaşık oyunlarını sergiledir. 


Bununla birlikte münarek cuma günü öncesi çocuk sevindirmek amacıyla yapılan ve halk arasında "adak vermek" olarak bilinen geleneği yaşatan Yörükler, ülkemizin sevilen markası olan Torku'nun ürünlerini misafirlere ve çocuklara ikram ederek bu kültürü yaşattılar ve hatırlattılar.


Dernek Başkanı
 Halil Samancı yaptığı açıklamada "Pandemi sebebiyle ara verdiğimiz çalışmalara kültürül anlamda bu yıl hız verdik ve devam edeceğiz. Bu tür etkinlikler birlik beraberliğimizin devamı ve birbirimizi anlamamız, kaynaşmamız açısından önemli. Dernek olarak kültürel alanda olduğu gibi sosyal açıdanda faaliyetlerimiz sürecektir" dedi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”