Anasayfa GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ

MESLEK LİSELİLER ÖYLE BİR ŞEY GELİŞTİRDİ Kİ..

27 Ağustos 2021 Cuma 14:37
Meslek liseliler atıkları gübreye dönüştüren solar makine geliştirdi
Meslek liseliler atıkları gübreye dönüştüren solar makine geliştirdi
 
- Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleriyle geliştirdikleri elektrikli kompost makinenin güneş enerjisiyle çalışan modelini yaparak, seri üretimine başladı
- Okul Müdürü Tayyip Sarı:
- "Konya'da 2 okulda makinemiz kullanılmaya başlandı, 10 okuldan daha sipariş aldık. Amacımız, ülke genelindeki eğitim kurumlarında geri dönüşüm bilinci ve farkındalığının oluşturulması"
- Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Meral Taşpınar:
- "Evsel atıklar dediğimiz çay posası, yumurta kabukları, asitli olmayan meyvelerin kabukları, ağaç yaprakları ve dalları, talaşlar, park ve bahçelerde kullanılan çimler kompost makinesinin tamburuna koyulabiliyor. Yaklaşık 20 gün sonra gübre oluşuyor"




Konya Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleriyle geliştirdikleri elektrikli kompost makinenin güneş enerjisiyle çalışan modelini yaptı.

Selçuklu Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki öğrencileri, şubat ayında, öğretmenleriyle yaptığı Ar-Ge çalışmasıyla atıkları gübreye dönüştüren kompost makinenin prototipini üretti.



Nisandan itibaren seri üretimine başlanan makineler, ülke genelinde tarım alanı bulunan 33 özel eğitim meslek okuluna gönderildi.

Talep üzerine makinenin güneş enerjisiyle çalışan modelini de tasarlayan okul, ürünü ülke genelindeki anaokulu, ilkokul ve pansiyonlu okullara göndermeye hazırlanıyor.
- "48 saat boyunca güneş enerjisiyle çalışabiliyor"

Ankara ATO Congresium'da düzenlenen "Genç Dostu Şehirler Kongre ve Sergisi'nde", ilgi haber muhabirine makine hakkında bilgi veren Okul Müdürü Tayyip Sarı, yaklaşık 20 kişinin yer aldığı Ar-Ge ekibiyle güneş enerjisi panelini tasarlamalarının ardından PLC yazılımı eklenerek, seri üretiminin yapıldığını söyledi.

Makinenin güneş ve elektrik enerjisiyle çalışma özelliği olduğunu belirten Sarı, akünün 48 saat boyunca güneş enerjisiyle çalışabildiğini, güneş enerjisinin yetersiz kalması durumunda elektrikle çalışabilmesini sağlayan sistemin bulunduğunu kaydetti.

Sarı, makineyi otomatik ve manuel şekilde programladıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Manuel çalışmayı panodaki bir düğmeye basarak, ileri geri çalıştıracak şekilde yapabiliyorsunuz. Otomatik programda kullanıcı makine başında değilken, makine belli periyotlarla ileri geri yapıp içerideki kompostu karıştırarak ferment olayını hızlandırmış oluyor. Kaçak akımlara, kısa devrelere karşı makinemiz korunmuş vaziyette. Makine tamburu döndüğü için iş güvenliği önlemleri kapsamında çalışmadan önce sesli ve ışıklı uyarı yaparak kullanıcıları makinenin çalışacağına dair bilgilendirmiş oluyor. Kullanıcı makine başında değilken de otomatik programda makine kullanılırsa makine belli periyotlarla sürekli şekilde çalışıyor."

Makinenin özellikle anaokulu ve ilkokullarda kullanılması için ürettiklerini aktaran Sarı, "Konya'da 2 okulda makinemiz kullanılmaya başlandı, 10 okuldan daha sipariş aldık. Amacımız, ülke genelindeki eğitim kurumlarında geri dönüşüm bilinci ve farkındalığının oluşturulmasıdır." ifadelerini kullandı.

- "Gıdaların küçük parçalar şeklinde atılması gerekiyor"
Makinenin kullanıldığı okullardan Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Meral Taşpınar ise atık gıdaların makine tamburuna küçük parçalar şeklinde atılması gerektiğini kaydetti.

Atıkların birbirine temasının gübreye dönüşüm konusunda önemli olduğunu anlatan Taşpınar, şöyle devam etti:

"Makine ilkokul, ortaokul, pansiyonlu okullar ve kafeler gibi alanlarda kullanılabilir. Öncelikle ilkokul ve anaokullarındaki öğrencilerin kullanmasını öneriyoruz. Çünkü öğrencilerin zihninde sıfır atık bilincinin oturmasını istiyoruz. Geri dönüşümle gübrelerin saksılarda veya başka alanlarda kullanabileceklerini görsünler ki artık hiçbir atık boşa gitmesin. Evsel atıklar dediğimiz çay posası, yumurta kabukları, asitli olmayan meyvelerin kabukları, ağaç yaprakları ve dalları, talaşlar, park ve bahçelerde kullanılan çimler kompost makinesinin tamburuna koyulabiliyor. Yaklaşık 20 gün sonra gübre oluşuyor. Dönüşümden elde edilen toprakları perakende olarak dağıtıyoruz. Okulumuzdaki tarım alanlarında da kullanılıyor. Küçük süs bitkilerinde kullanılıyor ve onların satışlarını yapıyoruz."
 
 


Kaynak Haber Merkezi

Konya’nın bu mahallesi fabrika gibi çalışıyor!

Meram’ın bu projesi Türkiye’nin en büyüğü!

MSB’den teğmenlerin disipline sevkine ilişkin açıklama

POMEM 2024 Başvuruları Başladı: 12 Bin Polis Adayı Alınacak

SON DAKİKA! Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Konya’da Fırtına Alarmı: Şiddetli Rüzgar Hayatı Felç Edebilir!

“Yenidoğan çetesi“ davasının duruşmasında 4. gün

MHP’de üç milletvekilinin istifası istendi

TBMM kararları Resmi Gazete’de

Konya’da çıkan silahlı kavga çıktı! 1 kişi öldü

Bitcoin’in fiyatı “Trump dönemi” yaklaşırken yükseliş eğilimini sürdürüyor

Konya Emniyeti’nden çalıntı araç operasyonu! Değeri tam 66 milyon...

Konya’da bir kişi dağdan düşüp yaralandı: hava ambulansı ile müdahale yapıldı!

Konyalı Vekil açıkladı! Suriyeliler İçin Dönüş Zamanı: Türkiye’de Yeni Dönem Başlıyor

Konya’nın tüm ilçelerinde geçerli olacak uyarı! Çok dikkatli olmalısınız!

Bu iki eser Konya’nın simgeleri arasında yer alıyor! Gelecek nesillere aktarılacak!

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Ali Yerlikaya’ya saygısızca bir davranıştır!

Plastik Poşet Ücretleri İçin Kritik Toplantı: 2025 Tarifesi Yarın Belirleniyor

Acun Ilıcalı ile TV8 ve Exxen yetkililerine “yasa dışı bahse teşvik ve reklam“ iddiasıyla soruşturma!

Emeklimizi, memurumuzu ve asgari ücretlimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz!

Başkan Erkoyuncu: “Hiçbir kooperatife ayrıcalik tanımadım”

DOSD Meram’da “spor ve hareket“ anlatıldı!

DİĞER HABERLER