GÖZDEN KALBE GİDEN YOLCULUK ‘’ SOBE ’’
13 Ocak 2023 Cuma 11:10
GÖZDEN KALBE GİDEN YOLCULUK ‘’ SOBE ’’
Kısa bir süre önce kurulmuş olmasına rağmen otizm alanında Türkiye'nin en büyük ve en kapsamlı sivil toplum kuruluşu olan SOBE Vakfı, çok sayıda projeyi bir arada yürütüyor. Bu projelerin odak noktasında SOBE'nin kurumsal kapasitesini geliştirerek daha çok otizmli bireye daha nitelikli hizmet sunabilmek yatıyor.
SOBE Vakfı, otizm spektrum bozukluğu bulunan bireylerin tanı ve tedavilerinin yapılması, otizmli bireyler, aileleri ve toplumun otizm konusunda bilgi ve bilinç düzeylerinin yükseltilmesi, bu bireylere sağlık hizmeti sunulması ve rehabilite edilmeleri, iş hayatına katılımlarının sağlanması, toplumla kaynaşmaları için şartların hazırlanması ve yaşam boyu bakım ve destek sunulması konularında hizmet yürütmektedir.
SOBE Vakfı, 14.000 m2'si açık ve 7.500 m2'si kapalı olmak üzere yaklaşık 21.500 m2 alan üzerine yerleşmiştir. Mevcut tesisin kapasitesinin dolması nedeniyle 2022 yılında yine Konya'da SOBE Meram Şubesi açılmıştır. Otizmli bireylerin ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanan Merkezde erken tanı dönemi olan 1,5-2 yaşından yetişkinlik dönemine kadar farklı yaş gruplarındaki otizmli bireylere hizmet verilmektedir. Merkezde bireysel özel eğitim sınıfları, grup özel eğitim sınıfları, aktif/pasif duyu bütünleme odası, hidroterapi havuzları, resim terapi atölyesi, kapalı ve açık manej, müzik terapi atölyesi, uygulama evi atölyesi, seramik atölyesi, konferans salonu, oyun alanları, spor salonları, hayvanat bahçesi, trafik parkuru, kuaför salonu, çamaşırhane, kafeterya ve sera bölümleri yer almaktadır. Merkezde otizmli bireyler, eğitim ve terapi (spor, binicilik, yüzme) ile bireysel ders imkânlarından faydalanmaktadırlar. Ayrıca otizm konusunda bölgede farkındalık yaratılması ve otizmin tanınırlığının artırılabilmesi için çok çeşitli yaygınlaştırma araçları kullanılmaktadır. Vakıf hizmetlerinden çok sayıda öğrenci burslu olarak yararlanmakta olup, tüm başarılı istatistiklere rağmen Vakfa eğitim almak üzere başvuru yapmış ve bekleyen çok sayıda otizmli birey bulunmaktadır.
Merkezi Türkiye'de öncü kılan özelliklerden biri de Belediye-Vakıf-Üniversite iş birliğinde örnek bir çalışma yürütülüyor olmasıdır. İmzalanan protokol ile Selçuklu Belediyesi alt yapı, ulaşım, temizlik ve güvenlik gibi konularda destek olurken Necmettin Erbakan Üniversitesi de akademik kadronun Vakıf personeline danışmanlık yapması, bilimsel çalışmaların yürütülmesi gibi noktalarda destek olmaktadır. Son dönemde Selçuk Üniversitesi ile yapılan protokol kapsamında Vakfın akademi birikimi genişlemiştir. Vakfın otizm alanındaki bilgi ve tecrübelerini artırmak ve paylaşabilmek için yurt içi ve yurt dışı birçok kurum ve kuruluşla protokoller ve iş birlikleri yapılmaktadır.
SOBE Vakfı "Otizm spektrum bozukluğuna yönelik geliştirdiği model ve çalışmalarla ulusal ve uluslararası alanda kabul gören yenilikçi, etkin, öncü ve referans bir kurum olmak” vizyonuna yönelik öncü hizmetlerine tüm hızıyla devam etmektedir.
Otizmli çocukların tek çareleri olan eğitime ulaşmaları SOBE Vakfı'nın ana misyonu olduğu için yüksek maliyetli eğitimler hayırseverlerin desteğiyle karşılanmaktadır. Öğrencilerin çoğu aldıkları hizmetlerden burslu olarak faydalanmaktadır.
OTİZM NEDİR?
Otizm olarak adlandırılan Otizm Spektrum Bozukluğu doğuştan gelen nörogelişimsel bir bozukluktur. Otizmin nedeni hala bilinmemekle beraber genetik temelleri olabileceği, çevresel faktörlerle tetiklendiği görüşü hakimdir.
Günümüzde her 44 çocuktan biri otizm riski ile dünyaya gelmektedir. Otizmin biyolojik bir belirtisi yoktur. Tanı çocuk psikiyatrları tarafından konmaktadır. Her çocukta görünüşü ve seviyesi farklılık arz etse de belirtiler; çocuğun çevresiyle sosyal ilişki kurmada yetersizlik yaşaması, tekrarlayıcı kalıplaşmış davranışlarda bulunması olarak sınıflandırılır.
Çocuklarına adıyla seslendiklerinde tepki alamıyorlarsa, çocukları göz teması kurmuyor ve rutinlerine aşırı derecede bağlılık gösteriyorsa, dönen cisimlere karşı ilgiliyse ve iletişime kapalıysa otizm riski altında olabilir. Böyle bir şüphe olursa aileler çocuklarını yakından takip ederek, hemen bir çocuk psikiyatristine başvurmaları gerekmektedir.
Bilimsel araştırmalar otizmin günümüzde bilinen tek çaresinin erken yaşta başlanılan, yoğun ve bilimsel dayanaklı uygulamalar olduğunu belirtmektedir. Erken tanı ve eğitimle temel amaç; otizmli çocukları topluma, eğitim hayatına, sosyal hayata kazandırmak ve ekonomiye yük olmaktan çıkıp katkıda bulunacak bağımsız bireyler haline getirebilmektir.
EĞİTİM VE TERAPİ HİZMETLERİMİZ
Öğrencilerimizin her birine özel yıllık eğitim programları hazırlanmaktadır ve hepsinin farklı ders programları vardır. Her öğrencimiz için, öğrenme özelliklerine uygun materyaller tasarlanmakta ve gelişimleri ile ilgili grafiksel veriler tutulmaktır. Bu grafikler, öğretim yöntemini yeniden gözden geçirmeye ve geliştirmeye yardım eder, böylece ilerlemelerin sürekli olması sağlanır.
Terapilerle desteklenen eğitimin etkisi çok daha hızlı ve kalıcı olmaktadır. Bu anlamda merkezimizde binicilik, yüzme ve spor eğitimleri de verilmektedir. Su altında yüzen, at üzerinde dörtnal giden, bisiklet süren, masa tenisi oynayan öğrencilerimiz ulusal ya da bölge şampiyonalarında derece almaktadır. Onların hayatlarında gördüğümüz her artı, bizi heyecanlandırmakta ve mutlu etmektedir.
Uluslararası standartlarda verdiğimiz ve sonuçlarını aldığımız bu eğitim sisteminde halihazırda 300 kayıtlı öğrencimiz vardır. Bu öğrencilerimizin 165'i vakfımızdan burs almaktadır. Her bir öğrencimiz için prosedürler tüm detaylarıyla aynen uygulanmaktadır. Türkiye'de başka bir şehir ve merkezde bu standartlarda eğitimin olmaması ve var olan birkaç eğitim merkezinin burs desteğinin kısıtlı olması gibi nedenlerle kurumumuzda öğrenci olabilmek için başvuru formu doldurup sırada bekleyen sayısı 400'e ulaşmıştır. Bu öğrencimizin hepsi Konya'dan değildir. Çocuğunun iyi bir eğitim alabilmesi için şehir/ülke değişikliğini göze almış birçok aile mevcuttur. Her geçen gün bu sayılar artmaktadır.
*Bugüne kadar öğrencilerimizden 12'sinin aldıkları eğitimler sayesinde otizm tanısı kalktı ve mezun ettik. Çocuklarımızın bağımsız bir birey olarak hayatlarına devam ettiklerini görmek ve ailelerimizin heyecanlarına ortak olmak çalışmalarımıza güç katmaktadır. *
REHBERLİK BİRİMİ ÇALIŞMALARIMIZ
Öğrencilerimizin eğitimi kaliteli ve yoğun olarak alabilmelerini sağlarken, onlarla birlikte yaşayan ailelerinin, akrabalarının yaşadıkları sosyal eksikliği atölyeler, etkinlikler ve eğitimler ile gidermeye çalışmaktayız.
Velilerimize yönelik istedikleri branşlarda kurslar açıyoruz. Bu sayede çocuklarını derse bıraktıktan sonra bekleyecekleri vakti, kendilerine ayırabildikleri verimli bir zamana dönüştürmüş oluyoruz. Kokulu Taş, Keçe ve Şiş Örgü gibi kurslarda annelerimiz el emeği çok güzel ürünler ortaya çıkarıyor. Ayrıca ailelerimize yönelik kaygı ve eş tükenmişlik düzeylerinin azaltılması ile eş ilişkilerinin geliştirilmesini amaçladığımız sekizer haftalık eğitimler veriyoruz.
Velilerimize desteğe ihtiyaç duydukları konuda rehberlik ve psikolojik danışmanlar ve psikologlarımız aracılığı ile hizmet sunmak için Rehberlik Birimimizi kurduk. Birimimiz öğrencilerimizin gelişimlerini gözlem ve testler yoluyla takip etmektedir. Velilerimizin psikolojik süreçlerine destek olur. Yeni otizm tanısı almış ailelerin yönlendirilmesi konusunda ise ailelere rehberlik yapar ve yol gösterir. Ailelerin psikolojik süreçlerine destek olur. Otizm tanısı kalkarak mezun ettiğimiz öğrencilerimizin ilerleyen yaşamlarında destek ve danışmanlık yapar.Rehberlik Birimi ile toplam 2.124 kişiye ulaşılmıştır.
EĞİTİMCİ YETİŞTİRME PROGRAMLARIMIZ
Eğitim Direktörümüzün danışmanlığında işe başlattığımız her personele otizm tanısından eğitim metotlarına, pekiştireçlerin belirlenmesinden veri formlarının nasıl tutulacağına, grafiklerden ilerleme raporlarının nasıl yazılacağına kadar profesyonellik gibi konuları da içeren eğitimler verilmektedir. Aldıkları bu eğitimler iş başı uygulamalarla da devam etmektedir. Ayrıca her eğitim öğretim yılı öncesi eğitimcilerimize hizmet öncesi eğitimler vererek gelişimlerini desteklemekteyiz.
Öğrencilerimizin eğitim kalitelerinin her daim artması ve daha tecrübeli bir uzmanın da eğitimciye yol gösterebilmesi gibi nedenlerle süpervizör yetiştirme politikası uygulamaktayız. Kendi bünyemizde yetiştirdiğimiz süpervizörleri ulusal ve uluslararası çalışmalar, sempozyum ve kongrelerle desteklemekteyiz.
Süpervizörlerimiz kurum içindeki eğitmen arkadaşlara destek olurken otizmli bireylerle çalışan ve bizden öğretmenlerinin eğitimi konusunda destek isteyen diğer kurumlara da destek olabilmektedirler.
İSTİHDAMA YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZ
Sosyal girişim merkezimizle, Konya'da bulunan otizmli bireylerin toplumsal yaşama entegrasyonlarını, bağımsız yaşama katılabilmelerini ve yaşam kalitelerini artırmayı sağlamayı amaçlıyoruz.
Türkiye'de istihdam edilen toplam 30 otizmli birey varken, 1 yıl önce başlattığımız çalışmalarımızla 2'si kendi bünyemizde, 2'si Unilever'de ve 1'i de Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde olmak üzere toplam 5 otizmli bireyi istihdama dahil ettik.
YAYGINLAŞTIRMA BİRİMİ ÇALIŞMALARIMIZ
Yaygınlaştırma Birimimiz ile SOBE Vakfı, otizm konusunda çalışan kurumlar için bir model kurum olmak ve ihtiyaç duydukları konularda bilgi paylaşımı sağlamak amacıyla deneyimlerini aktarmaktadır.
Kocaeli, Muğla, Adana, Siirt, Azerbaycan ve Moğolistan'da olan kurumlarla Vakfımız arasında yapılan protokol kapsamında; otizmli bireylerin eğitsel ihtiyaçları belirlenmekte, öğretmenlerin mesleki gelişimleri desteklenmekte ve ailelerin ihtiyaçlarına yönelik eğitim seminerler düzenlenmektedir.
SÜREKLİ EĞİTİM BİRİMİ ÇALIŞMALARIMIZ
Hem ailelerimize destek olmak hem de toplumsal farkındalığı arttırmak ve otizm konusunda bilinç düzeyini yükseltmek amacı ile seminer, konferans ve çalıştaylar düzenlemek üzere Sürekli Eğitim Birimimizi kurduk. Düzenli eğitimler planlayan birim sayesinde, ailelerin sorularına cevap verebilen, ülkenin farklı noktalarında verdikleri eğitimlerle SOBE'yi, otizmi ve davranışsal müdahaleleri anlatan, kongrelerde SOBE'yi temsil eden ayrıca üniversitelerde özel eğitim, dil ve konuşma terapisi gibi bölümleri ziyaret ederek öğrencilere SOBE'yi ve otizmi anlatan farkındalık eğitimleri düzenlenmektedir.
Sürekli Eğitim Birimi çalışmalarıyla toplam 4.093 kişiye ulaşmıştır.
PROJELERİMİZ & İŞ BİRLİKLERİMİZ
SOBE Vakfı olarak 2021 yılında başladığımız projelerle Avrupa Birliği Başkanlığı ve ulusal fon kaynaklarından 7 proje fonu alarak çok güzel işlere imza attık.
Ayrıca bu dönemde pek çok kurumsal iş birliği yürüttük. TCDD Taşımacılık, Sağlık Bakanlığı Otizm ve Nadir Hastalıklar Daire Başkanlığı, Konyaspor, SEBİT ve INNOVA, Unilever, LC Waikiki, Akınrobotics ve Arçelik ile yaptığımız kurumsal iş birliklerimizden, bugüne kadar hem gelir elde ettik, hem de ulaşılması zor olan kitlelere ulaşmayı başardık.
GÖNÜLLÜLÜK
SOBE Gönüllülük Akademisi ile başlattığımız gönüllü sistemi sayesinde çalışmalara destek vermek isteyen ve çoğunluğu üniversite öğrencisi 100 kişiyi bünyemize dahil ettik.
Kaynak Haber Merkezi
DİĞER HABERLER