Etliekmeğin ana vatanı Konya'da lezzetler bir bir tescilleniyor. Önce Ahırlı'nın köpük helvası, şimdide karışık börek kendini kanıtladı.
Konya karışık böreği diğer bilinen adıyla Mevlana böreği coğrafi işaret alarak tescillendi. Konya'da etliekmeğe rakip Mevlana böreği olarak bilinen karışık börek Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanlığı tarafından tescillendi.
Karışık Börek (Mevlana Böreği) nasıl yapılır?
Konya Karışık Börek, beyaz ve esmer ekmeklik un, tuz, su ve yaş maya ile hazırlanmış hamurun elle açılıp üzerine iç harç olarak kavrulmuş dana kaburga etinden elde edilmiş kıyma ve Konya'da üretilen tulum peyniri eklenerek hazırlanan bir börek çeşididir. Hamur inceliği 15-17 cm genişlik ve 80-85 cm uzunlukta olacak şekilde ayarlanır. Coğrafi sınırda uzun bir geçmişe sahip olan Konya Karışık Börek, coğrafi sınırda Mevlana Böreği veya Konya Böreği olarak da bilinmektedir. Konya ili mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan Konya Karışık Börek üretiminde hamurunun açılması ve iç harcının hazırlanması bakımından ustalık becerisi gerektirir. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.
Hazırlanışı: Beyaz ve esmer un bir kaba alınıp üzerine tuz, yaş maya ve su ilave edilerek 5-10 dk. yoğrulur. Yoğrulan hamur 1 saat kadar dinlendirilerek 15-17 cm genişlikte ve 80-85 cm uzunlukta olacak şekilde açılır. Açılan hamur üzerine kavrulmuş kıyma ve üzerine Konya'da üretilen tulum peyniri elle bastırılarak ilave edilir. Hamur kenarları malzemelerin üzeri kapanmayacak şekilde ortalama 1 cm kalınlığında kıvrılır. Hazırlanan ürün taş fırında ateşe yakın bir şekilde 2 dk. pişirilir. Ardından 10 dk. ateşten uzak bir yere alınarak yavaş yavaş pişmesi sağlanır. Konya Karışık Böreğin servisi 5 ya da 6 eşit parçaya ayrılıp közlenmiş yeşilbiber ile sıcak olarak yapılır.