Anasayfa GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ

Başkan Ahmet Hakan Koru: ’’En güvenli yer eczane’’

09 Aralık 2024 Pazartesi 13:02
5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, gıda takviyesi adı altında birçok ürün satıldığını ve büyük tehdit oluşturduğunu ifade ederek, “Bu danışmanlık doktor tarafından veya eczanede sadece eczacı tarafından verilmelidir” dedi.

Son zamanlarda dünya genelinde sözde bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla çeşitli ve doğal olduğu iddia edilen ürünler piyasaya sunuluyor. Zaman zaman bu noktada denetimler yapılsa da, eczaneler dışında bu ürünler bir şekilde pazarda yer buluyor ve halk sağlığını tehdit ediyor. İnsanlar bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğal ürün yerine, kimyasal ürünleri tercih ederek kendi sağlığına zarar veriyor Maalesef market zincirlerinde bağışıklık sistemi için bir takım kimyasal yollar ile elde edilen ilaçlar doğal denilerek halka sunuluyor. Bu ürünler hakkında 5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, önemli açıklamalarda bulundu. Koru, halk sağlığı için bu tarz ürünlerin büyük tehdit oluşturduğuna işaret etti.

RASTGALE ALINAN ÜRÜNLER BÜYÜK TEHDİT

Vatandaşların gıda takviyesi alırken dikkatli olması gerektiğine değinen Koru, "Gıda takviyeleri uluslararası standartlar ile belirlenmiş koşullarda ve doğal içerikli ve/veya kimyasallar ile üretilen ayrıca kişinin sağlık durumu değerlendirerek yaşı, cinsiyeti, eşlik eden hastalıkları, beraberinde kullandığı ilaçlar ile oluşabilecek olası yan etkiler, ihtiyacı olan doğru dozda ve doğru zamanda ve yeterli sürede kullanılması gereken ürünlerdir. Bu danışmanlık doktor tarafından veya eczanede sadece eczacı tarafından verilmelidir. Market raflarından rastgele alının ürünler halk sağlığı için büyük tehlikedir” dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI KONTRÖLÜNDE OLMASI GEREKİYOR

Gıda takviyeleri noktasında yeterli kontrollerin yapılmadığını ifade eden Koru, mervidenaltı ürünlerin üst seviye olduğunu ifade ederek, "Gıda takviyeleri genel oranda tarım bakanlığı ruhsatı alınarak piyasaya arz ediliyor. Ruhsat aldıktan sonra bu firmaların üretim, paketleme veya sevkiyatları ile ilgili maalesef yeterli kontroller yapılmıyor. Ülkemizde merdiven altı üretim maalesef yüksek seviyede. Kontrolsüz satışında sağlığı ne denli tehdit ettiğini üzülerek hepimiz görmekteyiz. Bu grupta yasal otoritemizin geniş kapsamlı mevzuat çalışmaları yaparak gerekli yasal düzenlemeleri yapması gerekiyor. Tehdit edilen halk sağlığı! Gıda takviyeleri üretiminden tükemine kadar sağlık bakanlığı kontrolünde olması gerekiyor” diye konuştu.

EN GÜVENLİ YER ECZANE

Eczanelerin ilaç ve gıda takviyeleri erişiminde en güvenilir yer olduğunu açıklayan Koru, "Sadece eczanelerden temin edilmesi halkımızı yeterince güvende tutacaktır. Çünkü biz eczacılık eğitimizde ilacın üretiminden tüketimine kadar olan süreç ile ilgili üst düzey eğitim aldık” şeklinde konuştu.

BELKİDE HİÇ DENETİM YOK

5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Ahmet Hakan Koru, denetimlerin yetersiz olduğunu vurguladı. Koru, "Şifa, doğal, doğa, bitki gibi isimleri yaygın kullanan ticarethanelerde denetimler asla yeterli değil belki de hiç denetim yok. sağlık kuruluşları ticarethane değildir, eczaneler halka en yakın 1.basamak sağlık kuruluşudur. Ürün nerede üretilmiş, ruhsatı var mı? Nerede saklanıyor? Isı nem koşulları uygun mu ? Ambalajı var mı ?  En önemlisi eczacılık eğitimi almış halk sağlığı danışanları var mı elbette yok. Her aşamada en yüksek güvenlik sadece Eczanede” diyerek düşüncelerini aktardı.

BİLGİ EDİNMEYE VURGU YAPTI

Koru, sözlerinin devamında ise şu ifadelere yer verdi, "Mevsim ürünlerinden vazgeçilmesin, her şey zamanında! Kış sezonu mutlaka balık tüketilsin, balığın faydaları saymakla bitmez. Protein, Meyve, yeşil sebzeler ama hepsi dozunda Şeker hastalarımız porsiyon miktarlarına özen göstersin. Örneğin kronik ilaç kullanan hastalarımız kış mevsiminde greyfurt meyvesinin ilaçlarla etkileşebileceğini aklından çıkarmasın eczacılarından bu ürünlerle ilgili bilgi alsın”


Kaynak Haber Merkezi

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği yeni otobüsler Tunceli’de yola çıktı

Engelli araçlarında ÖTV istisnası yerli araçlara uygulanacak

Kamu konutlarının 2025 yılı aylık kira bedelleri belirlendi

Ülke geneli “Kalkan-36“ operasyonu: 656 düzeniz göçmen yakalandı

Narin Güran cinayeti davasının ikinci duruşması devam ediyor

Isparta’da deprem oldu,Konya’da da hissedildi

Faiz düşüyor, Piyasa sessiz: Altında büyük atak bekleniyor!

İş dünyası faiz indirimini olumlu karşıladı

Konyalı Hatice Zehra Ceylan, Dünyanın gözünü Türkiye’ye çevirdi!

Müjde! 1,8 milyon vatandaşın borcu siliniyor!

Sigara satışından komisyon alan esnafın başı dertte!

KKM hesap bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Diplomasi 360 İstanbul’da öğrenciler için eğitici bir kurum turu düzenledi

Narin Güran cinayeti davasının ikinci duruşmasında tanıklar dinleniyor

Konya iş dünyası: ’’Suriyelilerin dönüşü Konya ekonomisini zora sokabilir’’

SON DAKİKA! Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Aynaya bakamayan adam, 30 yıl sonra ilk kez Konya’da dik durdu

Yılbaşının simgesi kokina nedir? Bu sene 200-250 bin demet satılacak

Tüketici derneklerinden kredi kartı kullanıcılarına “para puan“ uyarısı

Narin Güran cinayeti davasında ikinci duruşma başladı

Sıla bebeğin ölümüne ilişkin davanın görülmesine başlandı

İkinci el araçlarda 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesi 1 Temmuz 2025’e kadar uzatıldı

DİĞER HABERLER