Tollund Adamı 2400 yıllık doğal bir mumyadır. 1950 yılında Danimarka'da Jutland Yarımadası'nda bir torf bataklığında bulunan Tollund Adamı geçmişe ışık tutuyor.
Bilim insanları cesedin yaşını Demir Çağıyla tarihlendirdiler. Bu ceset doğal şartlarla mumyalandığı için çok iyi korunmuş, hatta bilim insanları mumyanın parmak izine dahi ulaşabilmiştir.
Tollund Adamı Danimarka'da bulunan Moesgaard Müzesinde sergileniyor.
Tollund Adamı, MÖ 4. yüzyılda Roma öncesi Demir Çağı'nda yaşamış ve doğal şartlarla mumyalanmış bir adamdır. 1950 yılında Danimarka'daki Jutland Yarımadası'nda bir torf bataklığına gömülü olarak bulundu. Bu tür buluntular bataklık cesetleri olarak adlandırılıyor.
Nasıl Korunmuştur?
Bataklığın asidik ve oksijensiz ortamı, Tollund Adamı'nın bedeninin çürümesini engellemiş ve günümüze kadar korunmasını sağlamıştır. Bu sayede, 2400 yıl öncesinden kalma bir insanın bedenini ve kıyafetlerini detaylı bir şekilde inceleme imkanı bulmuştur.
Fiziksel Özellikleri
Tollund Adamı'nın boyu yaklaşık 1.80 metre, saçları ve sakalları koyu kahverengidir. Yüz hatları ve bedeni oldukça iyi korunmuştur. Yapılan incelemelerde, ölümünde en az 20 yaşında olduğu, ancak muhtemelen 30 ila 40 yaşları arasında olduğu tahmin ediliyor.
Nasıl Öldü?
Tollund Adamı'nın boynunda deri bir kordon izi bulunuyor. Bu izden yola çıkarak, asılarak öldürüldüğü düşünülüyor. Otopsi sonuçları, ölümünün ani ve şiddetli olduğunu gösteriyor.
Kıyafetleri
Tollund Adamı, öldüğünde üzerinde deri bir şapka, pelerin ve pantolon giydiği ve bu kıyafetler de oldukça iyi korunduğu belirlendi. Kıyafetlerin incelenmesi, Demir Çağı'nda kullanılan giyim tarzı hakkında önemli bilgiler edinmeyi sağlıyor.
Önemi
Tollund Adamı, Avrupa'nın en iyi korunmuş bataklık cesetlerinden biridir. Bu nedenle, Demir Çağı insanlarının yaşam tarzı ve kültürü hakkında önemli bilgiler sunuyor. Danimarka'nın Silkeborg kentindeki Silkeborg Müzesi'nde sergileniyor.
Tollund Adamı'nın midesinde yapılan incelemeler, son yemeğinin yulaf lapası ve balıktan oluştuğunu gösteriyor.