ALAADDİN TEPESİNDEKİ RESTORASYONUN HİKAYESİ

 ALAADDİN TEPESİNDEKİ RESTORASYONUN HİKAYESİ

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Selçuklu hatırası köşk, restorasyon kurbanı oldu..
ALAADDİN TEPESİNDEKİ RESTORASYONUN HİKAYESİ

II. KILIÇ ARSLAN KÖŞKÜ

Selçuklu hatırası köşk, restorasyon kurbanı oldu..

Konya Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol imzalayarak Alaeddin Tepesi'nde çevre düzenlemesi başlattı. Bu kapsamda Kılıçarslan Köşkü'nden geriye kalan burcun üzerindeki beton şemsiye de zamanla yıprandığı için kaldırıldı. Burcun, gerçeğine yakın görsel inşaa edildi. Ancak bu yapı ise sosyal medyada 'ucube' olarak nitelendirildi.

  
12.yy'da II. Sultan Kılıçarslan (1156-1192) döneminde yapılmış ve Evliya Çelebinin aktardığına göre de bir deprem görmüş, aldığı hasar sonucunda Alaaddin Keykubat döneminde hem onarılmış hem de genişletilmiştir. Edirne ve Topkapı Saraylarına özellikle Adalet Kulelerine ilham kaynağı olan çok önemli bir Selçuklu Sarayıdır..
Köşke ait, doğu duvarının bir kısmından başka bize ulaşan kısmı kalmamıştır, ne yazık ki.. Selçuklu Devletinin ardından Karamanoğulları döneminde de kullanılmış hatta 17. asra kadar ayakta kalmış, Osmanlı Beylerbeyinin adreside olmuş, fakat sonrasında terk edilmiştir. 1908 yılında Konya Valisi Cevat Beyin talimatı ile yıkılmıştır.

 
 
Restorasyon işlemi 3 yıl süren, bu kıymetli tarihi yapımızı hem gerekli zamanda korumuyor, hem de üstüne üstlük restorasyon işlemi adı altında çok uzun süreler süren zamanda aslıyla alakası olmayan, ne geçmiş mimariye, ne de şimdiki teknoloji zamanına(mimariye) layık olmayan yapımsal  beton yığınlarına dönüştürüp, mahvediyorlar.
 

 
Bu restorasyon işlemi 3 yıl önce 3 milyon 745 bin TL'ye mal olmuştur.

 
 
 

ÇİNİLERİ DÜNYA MÜZELERİNE SATILAN KÖŞKÜN TARİHİ

Prof. Dr. Rüçhan Arık, Ankara Üniversitesi Yayınları (2017) arasında çıkan ‘Selçuklu Sarayları ve Köşkleri' kitabında şu bilgileri veriyor: "Konya saray ve köşklerinin 19. Yüzyıl başlarına kadar çoğunlukla ayakta kalabildiğini ancak sonrasında bilgisiz ve düzensiz gelişmeler sonucunda 20. Yüzyılın ilk yarısına harabe olarak ulaştıklarını belirterek, "Seyran Köşkünün Alaaddin Tepe eteğindeki ‘perişan' kalıntısı, bunlardan kalan son izdir. Yapının yavaş yavaş yıkılması nedeniyle çiniler ve alçı kabartmaların çoğu yerlerinden koparılarak satışa çıkarılmış ve bunlar çeşitli Avrupa ve Amerika müzeleri ve özel koleksiyonlara dağılmıştır. Alaaddin Köşkünün, çoğunluğu bugün Berlin İslam Sanatı, Paris Louvre, Londra Victoria and Albert, Stockholm ve Amerika Metropolitan müzeleri ile bilinmeyen pek çok özel koleksiyonlarda çini ve alçı parçaları bulunmaktadır.”(arkeolojik haber)
 
 
 
 
 

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”