“İnşaat Mühendisleri hakettiği değeri görmüyor”

  “İnşaat Mühendisleri hakettiği değeri görmüyor”

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanlığına aday olan Prof. Dr. Tolga Çöğürcü düzenlediği toplantıda projelerini anlatıp yönetim kurulu adaylarını tanıttı.

"İnşaat Mühendisleri hakettiği değeri görmüyor”

Konya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanlığına aday olan ve bir süredir çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Tolga Çöğürcü düzenlediği basın toplantısında, seçilmeleri halinde yürütecekleri projeleri anlattı ve yönetim kurulu üyesi adaylarını tanıttı. Meram Öncü Düğün Salonundaki toplantıya çok sayıda inşaat mühendisi de katılarak destek verdi.

 

Yemek ikramından sonra alkışlar eşliğinde kürsüye gelen İMO Başkan Adayı Prof. Dr. Tolga Çöğürcü, 10 Şubat Cumartesi günü yapılacak genel kurul toplantısı ile 11 Şubat Pazar günü yapılacak olan seçimlere bütün üyelerin katılmalarını istedi. İMO'nun sivil toplumun önemli birer parçası olduğuna vurgu yapan Çöğürcü, "Hem mesleki açıdan hem de toplumsal fayda açısından İnşaat Mühendisleri odasının topluma sağladığı veya sağlayacağı fayda, 06 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. Toplumda farkındalık ve bilinç oluşturma açısından, yapı güvenliği ve doğru yapılaşma adına İnşaat Mühendislerine ve odamıza büyük görev düşmektedir” dedi.

Tespit ettikleri mesleki sorunları da anlatan Çöğürcü bu konuda şöyle konuştu: "Meslektaşlarımızın şantiye şefliği, proje müellifliği, fenni mesuliyet ve sektör içi çalışma şartları ile ilgili sorunları azımsanmayacak bir seviyededir ve bu sorunların ivedilikle gündemde alınarak çözüme ulaştırılması gerekmektedir. Kamuda ve yerel yönetimlerde çalışan meslektaşlarımızın özlük hakları, çalışma şartları hususunda da çeşitli problemleri var. Yapı denetim sisteminde çalışan ve işletmesi olan meslektaşlarımızın ise bakanlık nezdinde ve yerel yönetimlerle diyalog ve mevzuat eksikliğinden kaynaklanan sorunları var. Genç meslektaşlarımızın da ciddi bir istihdam sorunu var. Bu sorunun temel sebebi mevzuatlarda mühendislerimiz lehine pozitif ayrımcılığın olmamasıdır. Özellikle şantiye şefliği ve proje müellifliği konusunda mühendislerimizin hak ettiği değeri görmesi gerekiyor.”

Mühendislerin şantiyelerde çalışan işçilerden daha az gelir elde ettiğini ifade eden Çöğürcü, "Bu durumda ne yapı kalitesi ne de yapı güvenliği konusunda herhangi bir gelişme beklenmemelidir. Ne zaman İnşaat Mühendisliği hak ettiği değeri görür, Türkiye de deprem gerçeğine karşı ilk kazanımını elde etmiş olur” diye konuştu.

Çözümsüz sorun olmadığına vurgu yapan Başkan Adayı Çöğürcü, "Bunların hepsi çözülebilir ve ortadan kaldırılabilir problemlerdir. Yapmamız gereken ise bellidir. Mesleki birlikteliğimizi sağlamak, odamızı daha işlevsel hale getirmek ve bu sorunların çözümü için sıkı çalışmalar yapmak gerekiyor. Fakat malumunuz odamız yerelde şubelerden oluşmakla beraber inşaat mühendisleri odası genel merkezine bağlıdır. Her ne kadar yerel şubeler mücadele etse de bu sorunların çözümü için bir noktada İMO Genel Merkezinin de bu konuda elini taşın altına koyması, kurumlar ve bakanlıklarla iyi bir çalışma ortamı yakalaması gerekmektedir. Maalesef Genel Merkezimiz de bu konuda yeterli ve yetkin bir çalışması yoktur. Belirli bir vesayet yapısı içindedir ve siyasi konulara gösterdiği önemin onda birini mesleki faaliyetler ve meslektaşlarımızın hakları konusunda göstermemektedir” diyerek sözlerini sürdürdü.

 

İMO Konya Şube'de üye olan 4 bin 500'e yakın üye bulunduğunu, Türkiye'de ise İnşaat Mühendisleri Odalarına kayıtlı olan 200 bin ve kayıtsızlarla birlikte toplamda 350 bin inşaat mühendisi olduğunu söyleyen Çöğürcü, "İnşaat Mühendislerinin sorunları çözülmeden ülkemizde ne yapı güvenliği nede doğru yapılaşma tam anlamıyla çözülemeyecek ve her deprem sonrası büyük acılar yaşamaya devam edececektir. Çözüm için de Konya Şubesi seçimlerine yönelik geniş katılımlı istişareler sonucunda yönetim kurulumuz ve binlerce mühendisimizle birlikte aday olma noktasında bir irade gösterdik. Her meslektaşımızı irademize ve mücadelemize katılmaya davet ediyorum. Biz Türkiye'de 350 bin kişiyiz ve ailelerimizle beraber bir milyona yakın kişiyi temsil etmekteyiz. Gücümüzün farkında olursak hem mesleki açıdan hem de yapı güvenliği açısından gelecek nesillere karşı görevimizi yerine getirmiş oluruz” dedi.

İMO seçimini kazanmaları halinde Konya İnşaat Mühendisleri Yardımlaşma Derneği'ni de en kosa zamanda faaliyete geçireceklerini kaydeden Çöğürcü konuşmasının ardandan İMO Konya Şubesi yönetim kurulu aday listesinde yer alan Erdem Naltekin, Hasan Ulutaş, Mesut İnce, Yasin Özkaya, Emre Otal, Ezgi Bilge Arslan, Alparslan Recep Demirel, Mehmet Uzun, Yiğithan Yazgan, Abdulkadir Celepci, Ezgi Karanlık, Mevlüt Eroğlu, Mustafa Zahid Kaymaz ile faaliyete geçirecekleri Konya İnşaat Mühendisleri Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulunda yer alacak olan Alparslan Recep Demirel, Kazım Singil, Ahmet İlker Kaya, Mustafa Zahid Kaymaz, Mustafa Kalaycı, Ahmet Yağcı, Necati Pancı, Yiğithan Yazgan ve Ömer Batuhan Deniz'i kürsüye davet ederek takdim etti.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”