"Yüksek teknolojide yerlilik hedefi yüzde 16"

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımız içindeki oranını mutlak surette artırmamız gerekiyor. Bugün bu oran yüzde 4 mertebesindedir, biz bu oranı ilk aşamada yüzde 8'lere, ikinci aşamada yüzde 15- 16'ya çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, Bilkent Otel'de düzenlenen 5. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nin açılış konuşmasını yaptı. Düzenlenen zirvenin Türk sanayisine, bilimine ve teknolojik ilerlemesine katkı vermesini temenni ederek konuşmasına başlayan Özlü, "Türkiye bilim, ve teknolojinin sanayinin kalkınma için vazgeçilmez olduğu gerçeğiyle hareket etmektedir. Yüksek katma değerli üretim ve ihracatı ancak yüksek teknolojiyle gerçekleştirebiliriz. Artık hepimiz biliyoruz ki dijital çağ başlamıştır. Geleceğin yaşamı, dijital yaşam olacaktır. Bu nedenle insanlık tarihinde bugün teknolojik değişimin getireceği büyük bir kırılma noktası yaşıyoruz. Teknolojinin getireceği devrim niteliğindeki gelişmelere hazırlanmak zorundayız. Akıllı fabrikalar, makineler, robotlar ve yapay zekanın neler getireceğini tahmin edebiliyoruz. Aynı zamanda dijital çağın ve Sanayi 4.0'ın 'açık uçlu bir süreç' olduğunun da farkındayız. İşte bu nedenle yeni teknolojileri, yeni dijital gelişmeleri, yeni pazarlama süreçlerini çok iyi kavramak durumundayız. Bu süreçte Türkiye'nin elini güçlendiren en önemli enstrümanlardan biri teknoloji geliştirme bölgeleridir” diye konuştu.



"HEDEFİMİZ, BÜTÜN İLLERİMİZDE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ KURMAKTIR"

Teknoloji geliştirme bölgelerinin sayılarının her geçen gün artmaya devam ettiğini kaydeden Bakan Özlü, "Bugün itibariyle, 55'i faal, 14'ü yapım aşamasında olmak üzere toplam 69 teknokente ulaşmış bulunuyoruz. Halen Bakanlar Kurulu karar aşamasında bulunan 3 teknokent daha var. Bunlar Kapadokya, Antalya OSB ve İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Teknoparklarıdır. Bunlarla birlikte toplamda 72 olacak. 2002 yılında sadece 5 tane teknoloji geliştirme bölgesine sahip olduğumuzu da ayrıca hatırlatmak isterim. Hedefimiz, bütün illerimizde teknoloji geliştirme bölgesi kurmaktır. Bu sayılar önemlidir. Ancak, sayılar kadar önemli olan bir diğer husus ise,niteliktir. Memnuniyetle belirtmek isterim ki teknoloji geliştirme bölgelerimiz bir 'nitelik sıçraması' yapmışlardır. Teknokentlerde faaliyet gösteren 4 bin 475 firma, Türkiye için teknoloji üretiyor. Bu firmalarda 44 bin 580 personel görev yapıyor. Sektörel dağılımlara baktığımızda ise yazılım, bilgisayar ve elektronik öne çıkıyor. Teknokentlerimizin performans endekslerinde yer alan Ar-Ge çıktıları, patent sayıları ve fikri mülkiyet alanlarında da önemli mesafeler aldık. Teknoloji geliştirme bölgelerimiz arasında tatlı bir rekabet, tatlı bir yarış vardır. Bu yarıştan teknoloji ve bereket doğmaktadır. Bizim gözümüzde bütün teknokentlerimiz aynı değerdedir. Birini diğerinden hiçbir zaman ayırmadık. Hepsine elimizden geldiğince destek olduk” ifadelerini kullandı.



TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNE VERİLEN TEŞVİKLER

Teknoloji geliştirme bölgelerinin çeşitli teşvik ve muafiyetlerle desteklendiğini söyleyen Özlü, şöyle konuştu:

"Bölgelerin kurulması için gerekli idare binası, kuluçka merkezi ve altyapı inşaat giderlerinin önemli bir kısmını biz karşılıyoruz. Bu bölgelerde faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları, gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutuyoruz. Bölgede çalışan Ar-Ge personelinin bu görevleri ile ilgili ücretlerinden 31 Kasım 2023 tarihine kadar vergi almıyoruz. Teknoloji geliştirme bölgelerinde bulunan personelin sigorta primi işveren hissesinin yüzde 50'sini destekliyoruz. Ar-Ge personelinin bölge dışında geçirmesi gereken süreye ait ücretlerini gelir vergisi kapsamı dışında tutuyoruz. Bölgelerde görevlendirilen öğretim üyelerinin bölgede elde edecekleri gelirleri üniversite döner sermaye kapsamı dışına çıkarıyoruz. Öğretim elemanlarımıza bu bölgelerde şirket kurma imkanı getiriyoruz.”



"TÜRKİYE OLARAK PAROLAMIZ YÜKSEK TEKNOLOJİDİR”

Bütün bu desteklerle girişimcilerin önünü açtıklarını vurgulayan Bakan Özlü, "Araştırmacılara ve akademisyenlere destek veriyoruz. Bilim ile üniversiteyi, aynı hedefe yönlendiriyoruz. İleri teknolojiye sahip ürünler üretmek isteyen herkes için, kaynaklarımızı sonuna kadar açıyoruz. Fakat bunu yaparken; ‘yüksek teknolojili ürünler üretmeyi şart koşuyoruz.' Çünkü yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımız içindeki oranını mutlak surette artırmamız gerekiyor. Bugün bu oran yüzde 4 mertebesindedir, biz bu oranı ilk aşamada yüzde 8'lere, ikinci aşamada yüzde 15- 16'ya çıkarmayı hedefliyoruz. Peki neden bunu yapıyoruz? Türkiye olarak, hükümet olarak teknolojiye dayalı bir büyüme modelini benimsiyoruz. Türkiye olarak parolamız yüksek teknolojidir” açıklamasında bulundu.



"YÜKSEK TEKNOLOJİ SEFERBERLİĞİ TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFLERİNİN ÇOK ÖNEMLİ BİR PARÇASIDIR”

Ülkelerin rekabet gücünü teknolojik gelişmişlik düzeyinin belirlediğine dikkat çeken Özlü, şunları kaydetti:

"Bu nedenle sanayileşme politikamızı, teknoloji ve inovasyonla entegre bir biçimde kurguluyoruz. Teknoloji yoksa yüksek katma değerde yoktur. Teknoloji yoksa yüksek katma değer yoksa büyüme yoktur. Teknoloji yüksek katma değerin ta kendisidir. Yüksek teknolojinin olmadığı bir üretim modelinde yüksek katma değerin olmayacağı açıktır. Teknoloji yoksa rekabet gücü de yoktur. Yüksek rekabet gücü yakalamak için yüksek teknolojiye ihtiyacımız var. Rekabet gücü yoksa ihracatta yok. Büyüme yoksa ihracat yoksa Türkiye'nin geleceği yok. Türkiye'nin geleceği teknolojide. İhracatımız, büyüme hepsi teknolojiye dayalı. Teknolojiye dayalı, teknoloji temelli bir büyüme modelini benimsemek zorundayız. Kendi özgün teknolojilerimizi ve yerli teknik kapasitemizi geliştiriyoruz. Bunun adı, tam anlamıyla ‘yüksek teknoloji seferberliğidir.' Yüksek teknoloji seferberliği; Türkiye'nin 2023 hedeflerinin çok önemli bir parçasıdır. Bütün iş dünyamızı, üniversitelerimizi ve girişimcilerimizi bu seferberliğe katılmaya, bu seferberliğe katkı sağlamaya davet ediyorum. Teknoloji geliştirme bölgelerimiz yüksek teknoloji seferberliğimizde çok önemli bir misyon üstlenecekler.”

Konuşmaların ardından Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi kapsamında ödül almaya hak kazanan teknoloji geliştirme bölgelerine ödülleri takdim edildi. Daha sonra Bakan Özlü, teknoloji geliştirme bölgelerinin yer aldığı stantların açılış kurdelesini kesti. Programa Bakan Özlü'nün yanı sıra TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Elife Ünal, üniversitelerin rektörleri, teknoloji geliştirme bölgelerinin temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

(Pelin Üzek Kılıç - Emre Yüzügüldü/İHA)

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”