"Suriye’de çözüm için Rusya ile çalışmaya devam edecek"

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de akan kanın durması, ülkenin toprak bütünlüğü korunarak siyasi çözüme ulaştırılması yönünde Rusya ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Rusya ziyareti öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'deki krizin çözülmesi için Türkiye'nin Rusya ile ortak çalışmasını sürdüreceğini belirtti. Erdoğan, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilere değinerek, "Ne Türkiye'nin, ne de Rusya'nın bürokrasiye kurban edilecek tek bir saniyesi yoktur” dedi.



"KRİZİN ÇÖZÜMÜ İÇİN RUSYA İLE ORTAK ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Rusya ziyaretinde Putin ile ele alacakları en önemli gündem maddesinin Suriye olacağını söyleyen Erdoğan, "Suriye konusunda oldukça verimli iş birliğimiz söz konusu. Siyasi çözüm umutlarının tekrar yeşermesine vesile olan birçok adımı beraber attık. Suriye'de akan kanın durması, ülkenin toprak bütünlüğü korunarak siyasi çözüme ulaştırılması ortak hedefimizdir. Suriye'de nüfuzu olan ülkelerin artık elini taşın altına koyması lazım. Ama şunu da bilmemiz gerekir ki, nüfuzun ötesinde 911 kilometrelik sınıra sahip olan Türkiye'nin konumu her şeyin üstündedir. Her an tehdit altında olan Türkiye'nin sınır şehirlerinin geldiği konum gözler önüne alınmalıdır. Kundaktaki bebeklerin, okula giden çocukların, hastanede tedavi gören sivillerin hunharca katledilmesine daha fazla tepkisiz kalamayız. Bu açıdan ülkelerimizin garantörlüğü ile tesis edilen ateşkesin tahsis edilmesine ki, bu Astana'da da gündeme gelmiştir, önem veriyoruz. Krizin çözümü için Rusya ile ortak çalışmalara devam edeceğiz. Ziyaretimizin hem ikili konular hem de bölgesel barış anlamında hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” ifadelerine yer verdi.



"NE TÜRKİYE'NİN NE DE RUSYA'NIN BÜROKRASİYE KURBAN EDİLECEK TEK BİR SANİYESİ YOKTUR"

Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkileri yeniden toparlayarak yeniden yola devam edilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, siyasi olarak en üst düzeyde tesis edilen bir güven ortamı olduğunu, bunun güçlenerek devam ettiğini kaydetti. Erdoğan, "Siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve turizm alanlarında bunun olumlu yansımalarını zaten sizler de takip ediyorsunuz. Şu anda turizmde ciddi gelişmeler olmaya başladı. Bunun artarak devamını istiyoruz. Bilhassa stratejik alanlardan olan enerji konusuna da büyük önem veriyoruz. Son dönemde enerji iş birliğimizde ciddi adımlar attık ve Türk Akım Projesi bir şekilde ilerliyor. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin ilk reaktörünün 2023 yılında faaliyete geçmesini bekliyoruz. Onu ne kadar öne çekebilirsek o kadar bizim için de Rusya için de önemli. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi dengeli bir şekilde geliştirmenin gayreti içindeyiz. Bunun önündeki en büyük engel Türkiye'ye uygulanan ekonomik ve ticari kısıtlamalardır. Bu konuda başbakan yardımcısı seviyesindeki görüşmeler sürüyor. Görüşmeler sonucunda tüm ekonomik ve ticari sıkıntıların ivedilikle çözüme kavuşturulması gayretlerimiz arasındadır. Ben de Sayın Putin ile olan görüşmemizde süreci hızlandırmamız gerektiğini bir kez daha ifade edeceğim. Ne Türkiye'nin, ne de Rusya'nın bürokrasiye kurban edilecek tek bir saniyesi yoktur. Bizler bu konudaki kararlılığımızı her fırsatta vurguluyoruz. 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşmak istiyorsak birlikte yapıcı ve teşvik edici bir gayretin içinde olmamız şart. Türk vatandaşların vize alma zorunluluğu da insanlarımız arasındaki beşeri münasebetlere mani oluyor. Bu ziyaretle tüm bu konuları ele alma fırsatı bulacağız” diye konuştu.

(Derya Yetim - Cem Geçim/İHA)

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”