PROF. DR. CANER ARABACI BALKAN HARBİNİ ANLATTI

 PROF. DR. CANER ARABACI BALKAN HARBİNİ ANLATTI

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Caner Arabacı, "Balkan Harbi ve Yansımaları"nı anlattı.

 

Hikmet İlim ve Sanat Derneği'nden (HİSDER) yapılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Dr. Arabacı, HİSDER'de düzenlenen etkinlikte, "Balkan Harbi ve Yansımaları" ile ilgili konuşma gerçekleştirdi.

Açıklamada, "Balkan Harbi, Kösedağ'dan daha zelil bir bozgundur. Evlad-ı Fatihan sahipsiz bırakılmış ve 15 gün içinde 150 bin kilometrekare Balkan toprağı kaybedilmiştir.” ifadelerini kullanan Arabacı, şunları kaydetti:

"Balkanlar'da Türk olmak İslam olmak demektir. Mesela Arnavutların ‘Sözünde durmazsam Türk olmaktan çıkayım' sözü, tamamıyla bu anlamda kullanılan bir sözdür. Osmanlı'nın Balkan Harbi'ne girmeden önce nüfusu 9 milyon civarındaydı. Bu nüfusun 3 milyon 200 bini Müslüman, yaklaşık 1,5 milyonun da etnik olarak Türk kökenliydi. Balkan Harbi'nden sonra bu İslam nüfusunun yarısı ilk yıllarda yok edilmiştir. Daha sonraki yıllarda da bunlardan önemli bir kısmı Türkiye'ye hicret etmiştir. Hicret yıllarında da korkunç kayıplar olmuştur. Balkanlar'da İslam nüfusu ve Müslüman varlığını yok etme konusunda Osmanlı'nın Balkan Harbi'ni kaybetmesi müthiş bir fırsat sunmuştur. Asker yok, devlet yok. Oradaki Müslümanlar Sırp'ın, Bulgar, Yunan ve Karadağ çetelerinin insafına terkedilmiş ve Evlad-ı Fatihan sahipsiz bırakılmıştır. 15 gün içinde 150 bin kilometrekare civarında Balkan toprağı kaybedilmiştir. Balkan Harbi, bizim tarihimizde bozgun halinde kendimizden küçük güçlere karşı zelil bir şekilde yenildiğimiz son harptir. Balkan Harbi, Kösedağ'dan daha zelil bir bozgundur.” 

Arabacı, Türk tarihinde Balkan Bozgunu gibi bir başka örneği olmadığını ve  Balkan Harbi'nin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”