“İslam ülkeleri olarak teknoloji üretmeden bir yere varamayız”

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "İslam dünyası eğitim, bilim, araştırma ve teknoloji ile ileri gidebilir. Teknoloji üretmeden bir yere varamayız” dedi.

İslam ülkeleri arasında ticareti ve uyumu kolaylaştırmak amacıyla 2010 yılında kurulan İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) 12. Genel Kurul Toplantısı İstanbul'da yapıldı. Genel kurula konuşmacı olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de katıldı. Toplantı Mısır'da Ravda Camisi'ni hedef alan terör saldırısında hayatını kaybedenler için okunan Kur'an tilaveti ile başladı.



"HELAL ÜRÜN ALANI GENİŞLETİLMELİDİR”

İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün ağırlıklı olarak üzerinde durduğu helal gıda hakkında konuşan Bakan Faruk Özlü, helal ürün alanının genişletilmesi gerektiğini söyledi. Müslümanların bu konuda oldukça fazla talepleri olduğunu ifade eden Bakan Özlü, "İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün faaliyetleri ağırlıklı olarak helal gıda üzerine yoğunlaşmıştır. Ancak bu faaliyetlerin, ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda yaygınlaştırılması gerekmektedir. Diğer taraftan helal standartların gıda, kozmetik, turizm ve tekstil gibi alanlarda yaygınlaşmasında Müslüman ülkelerden gelen talep ve beklentiler göz ardı edilmemelidir. Müslümanlar bu taleplerinin güvenilir kurum ve organizasyonlar tarafından hayata geçirilmesini beklemektedirler” dedi.



"İSLAM DÜNYASI EĞİTİM, BİLİM, ARAŞTIRMA VE TEKNOLOJİ İLE İLERİ GİDEBİLİR”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü konuşmasında, İslam ülkelerinin ekonomik durumu hakkında da açıklamalarda bulundu. Ekonomi, bilim ve teknoloji gibi alanlarda İslam ülkelerinin dünya ortalamasının gerisinde olduğunu belirten Özlü, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"İslam dünyasının bütün alanlarda etkinliğini artırması gerekmektedir. Dünyada üretilen zenginlikten daha yüksek miktarda pay almamız gerekiyor. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın raporlarına göre İslam ülkelerinin ‘Dünya araştırma harcamaları' içindeki payı yüzde 2,5 oranındadır. Patent oranı ise sadece 1,6'dır. Müslüman ülkelerde bilim alanında çalışan insanların sayısı global ortalamanın çok çok altındadır. Bu rakamlarda görüleceği gibi İslam dünyası eğitim, bilim, araştırma ve teknoloji ile ileri gidebilir. Değerli kardeşlerim, teknoloji üretmeden bir yere varamayız. Bu nedenle İslam ülkelerinin ekonomik ve ticari hedeflerinin bir biriyle uyumlu ve eşgüdüm içinde ele alınması gerekmektedir. İslam ülkeleri olarak tarihsel birikimimiz, zengin insan kaynağımız ve doğal kaynaklarımızla ihtiyaç duyduğumuz imkanlara sahip bulunuyoruz. Az önceki cümlemi tekrar etmek istiyorum. Teknoloji üretmeden bir yere varamayız.”

Açılış konuşmalarının ardından SMIIC ve GSO arasında karşılıklı işbirliği anlaşması imzalandı.

(Serdal Altıntepe / İHA)

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”