Asgari ücret tüm dengeleri değiştirdi

 Asgari ücret tüm dengeleri değiştirdi

Ekl. Tarihi:

- Güncel. Tarihi:

Reklam

Yeni asgari ücret rakamı dengeleri değiştirdi. Değerli kağıtların 2024 yılında uygulanacak satış bedelleri dahil olmak üzere pek çok şey asgari ücret rakamlarından etkilendi. İşsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de olduğu birçok kalem değişti. Yeni asgari ücret işçiye  2024 Yılı İçin Net 17 Bin 2 Lira iken, işverene maliyeti 23 bin 502 lira olarak belirlendi.

İşsizlik maaşı: Yeni asgari ücretin artmasıyla birlikte, işsizlik maaşı da arttı. İşsizlik maaşı, en son brüt asgari ücretin %40'ı olarak hesaplanıyordu. Yeni asgari ücretle birlikte, işsizlik maaşı da brüt asgari ücretin %42'sine yükseldi.

2024 yılında en az 4 ay çalışan bir işçi için (işsiz kalması ve gerekli şartları taşıması halinde) işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40'ı, üst sınırı ise yüzde 80'i olarak hesaplandığı için yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinin en düşüğü 8 bin 1 lira, en yükseği ise 16 bin 2 lira şeklinde uygulanacak.

Bu rakamlardan binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılacak.

Kıdem tazminatı 20 bin 2 lira

Kıdem tazminatı: Kıdem tazminatı, işçinin çalıştığı her yıl için 30 günlük ücreti kadardır. Yeni asgari ücretin artmasıyla birlikte, kıdem tazminatının da tutarı arttı. Yeni asgari ücretli çalışanın yıllık kıdem tazminatı 20 bin 2 lira 50 kuruşa yükselecek.

 
Stajyerlere 5 bin 10 lira ödenecek

Staj ücreti: Staj ücreti, asgari ücretin %30'u olarak hesaplanıyordu. Yeni asgari ücretle birlikte, staj ücreti de asgari ücretin %33'üne yükseldi. İşletmelere staja giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücretle yükselecek. 2024 yılı için belirlenen net asgari ücretin yüzde 30'una denk gelen 5 bin 10 lira olacak.
Askerlik ve doğum borçlanması: Askerlik ve doğum borçlanması, sigortalı olarak çalışmadığı süreler için ödenen primlerdir. Yeni asgari ücretin artmasıyla birlikte, askerlik ve doğum borçlanması primlerinin de tutarı arttı.

 

GSS için 600 lira ödenecek

Genel sağlık sigortası primleri: Genel sağlık sigortası primleri, sigortalı olarak çalışmadığı süreler için ödenen primlerdir. Yeni asgari ücretin artmasıyla birlikte, genel sağlık sigortası primlerinin de tutarı arttı. Genel sağlık sigortası primlerini kendileri ödeyerek hastanelerden ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak isteyenler için brüt asgari ücretin yüzde 3'üne karşılık gelen 600 lira 8 kuruş ödenmesi gerekecek.
 
İsteğe bağlı sigorta primleri: İsteğe bağlı sigorta primleri, sigortalı olarak çalışmadığı süreler için ödenen primlerdir. Yeni asgari ücretin artmasıyla birlikte, isteğe bağlı sigorta primlerinin de tutarı arttı.

 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan ilgihaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. ilgihaber.com'a yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”